Babinet.cz  /  Magazín  /  Styl  /  Ovocná piva? Sledujte jejich složení, doporučuje odbornice na výživu

Ovocná piva? Sledujte jejich složení, doporučuje odbornice na výživu

5.10.2012 - redakce Babinet.cz

Hit letošního roku mezi nápoji? Ovocná piva! Limetka, citrón, pomeranč, grep. Ve svém okolí najdete asi jen minimum známých, kteří je dosud neochutnali. Stejně jako obliba u veřejnosti sílily i různé informace o jejich složení. Éčka, aditiva, škodlivé chemické přídavky, či látky běžné v potravinách. Co je na tom pravdy? „Čtěte informace na obalech a zajímejte se o složení,“ říká k tomu Kristýna Kalinová, respektovaná odbornice na stravování a výživu.

Ovocná piva si rychle získala popularitu. Jsou osvěžující a přinášejí oblíbené chutě. Takové pivní limonády, které se hodí pro partu přátel a zábavu s nimi. „Pro mnohé konzumenty jsou jistě vítanou alternativou nejen k osvěžení v horkých dnech. Jejich nespornou výhodou je nízký obsah alkoholu a příjemná chuť kombinující hořkost piva se sladkými ovocnými tóny,“ vysvětluje si oblíbenost Kalinová. Hned však jako výživová poradkyně dbající na charakter potravin přidává své postřehy. „Jednotlivé výrobky se mnohdy liší a ne všechny je možné s klidným srdcem doporučit. Při jejich výběru však podobně jako u jiných potravin doporučuji sledovat jejich složení,“ říká jednoznačně. Z jejího pohledu jde především o obsažená problematická „éčka“ a další umělé přísady, které jsou pro organismus škodlivá. „Ačkoliv nejsou všechna „éčka“ špatná, jsou mezi nimi mnohá, kterým je lepší se velkým obloukem vyhnout,“ dodává.

Jak to tedy je u ovocných piv? „Je dobré sáhnout po těch míchaných z piva a přírodních ovocných šťáv, než v kombinaci s různými limonádami. Doporučuji také vyhnout se jakýmkoliv konzervantům, umělým látkám, aditivům a umělým sladidlům,“ mluví zcela nekompromisně Kalinová. Mnozí její kolegové ji dávají zapravdu. Takové látky dle odborníků organismus zbytečně zatěžují a pro tělo jsou vysoce nevhodné a mnohdy nebezpečné. Některé studie poukazují na možné karcinogenní účinky. „Jedná se například o aspartam, acesulfam K, či sacharin. Použití takových látek (nejen) v ovocných pivech je naprosto zbytečné. Existují přírodní alternativy se stejným efektem,“ říká. Dle ní se naopak bohatě vyplácí sázka na přírodu.

„V naší receptuře jsme věrni látkám přírodní povahy. Navíc se v našem případě jedná o nápoje, které vznikají smíchání našeho světlého výčepního piva a přírodních ovocných šťáv,“ říká Jan Doležel, manažer značky Gambrinus. Právě největší český pivovar Plzeňský Prazdroj byl jeden z mnoha, který letos ovocná piva na trh uvedl. A na přímou otázku na složení Doležel dodává: „Naše novinky nemají umělá sladidla, ani umělé konzervanty. I jediný obsažený stabilizátor se získává z rohovníku obecného, lidově řečeného svatojanský chléb.“

Mnohdy je však těžké se v etiketách vyznat. Kalinová přichází s radou. „Příkladem vysoce nevhodné látky je také cholinová žluť či arabská guma. Tyto látky mohou vyvolávat alergické reakce a zabraňují vstřebávání některých minerálů do těla. Na stránkách www.emulgatory.cz najdete veškeré informace o přidaných látkách v potravinách a nápojích,“ doporučuje Kalinová. Dle ní je také problematické to, že přestože jsou ve výrobcích dodrženy veškeré limitní normy, člověk nesledující složení, do těla během dne dostane mnohem vyšší objem, než si myslí. A právě jejich konzumace může stát na začátku jeho zdravotních potíží. „Číst informace na obalech a zajímat se o složení,“ říká na otázku jednoho zlatého pravidla Kalinová a uzavírá: „Zkrátka vždy preferovat kvalitní výrobek.“

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz