Když se podíváte do svého pečicího arzenálu, určitě se tam někde bude povalovat také jedlá soda. O jejich účincích v domácnosti už bylo napsáno a řečeno mnoho. Některé rady vám možná budou povědomé, ale na většinu z nich už mnozí z nás třeba zapomněli, či je dokonce vůbec neznali.
fotografie: Freepik
Žádný zápach v lednici
Samozřejmě, že bychom měli lednici čistit pravidelně. Ale někdy se k tomu holt nedostaneme, nestihneme, nebo přiznejme si, nechce se nám. Pokud se z lednice line nepříjemný zápach a čištění je v nedohlednu, pomůže jedlá soda. Stačí do mističek jedlou sodu nasypat a rozmístit různě v prostoru lednice. Za pár chvil není po zápachu ani památky.
Když si odtok postaví hlavu
Stojíte u dřezu a myjete nádobí. Voda má odtékat, ale neděje se tak. Voda se ve dřezu hromadí, zbytky jídla plavou po hladině, jako by se nechumelilo, všechno je mastné a voda pořád stoupá. Na takové mytí s ucpaným odtokem se můžete rovnou vykašlat. Spolehlivá pomoc je na dosah vaší ruky. Zasypte odtok jedlou sodou a prolejte octem. Pak už si jen dejte pozor, aby odtok nevcucl i vás, jak bude čistý.
Hedvábně jemné nohy
Dopřejte nohám sodovou lázeň. Taková lázeň vám pomůže od bolesti chodidel a případného pnutí. Ale to by nebyla jedlá soda, kdyby neuměla něco navíc. Když budete pravidelně podstupovat tuto proceduru, vaše chodidla budou úžasně jemné, hladké a bez ztvrdlé kůže, nebo popraskání. Budete mít podstatně méně práce s broušením pat. Po nějaké době nebudete muset obrušovat vůbec.
Zapomněli jste hojivé masti doma?
Jste na dovolené, všechno je fajn, ale chybička se vloudila. Na jistotu jdete pro kosmetickou tašku s repelenty a hojivými mastmi po poštípání, jenže ona nikde. Zůstala hezky doma v koupelně. Nevadí. Skočte do kuchyně, smíchejte jedlou sodu se studenou vodou, tak, aby vznikla kaše. Pastovitou kaši naneste na štípance a je okamžitě po svědění.
Čistého stříbra není nikdy dost
Šperk odvede pořádný kus práce, když má povýšit outfit o něco výš. Ne nadarmo se říká VYŠPERKOVAT. Se zašlým stříbrem ale moc parády nenaděláte. Proto všechno své stříbro vhoďte do kastrůlku, jehož dno vyložíte alobalem. Dolejte vodou a dosypte jedlou sodou. Na mírném plameni přivádějte k varu a pak odstavte. Opláchněte své cenné kousky pod tekoucí vodou a prosušte ubrouskem.
Napsala Bára Klímová
zdroj: redakce
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)