Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Lahodný meruňkový džem s tajemnými přísadami

Lahodný meruňkový džem s tajemnými přísadami

7.7.2024 - AndreaP.

Meruňkový džem je lahodný a výborně se hodí na palačinky, do koláčů, k pečení, ale také na pečivo. Připravit ho přitom není vůbec složité. Vůbec nejtěžší na celém procesu je vypeckovat meruňky, pak už to jde opravdu samo.

Často si můžete klást i otázku, zda lze již tak vynikající meruňkový džem nějak vylepšit. Pochopitelně to jde, přinášíme proto pár možností.

Meruňkový džem s vanilkou

  • Přidejte do základní směsi džemu lusk vanilky nebo vanilkový extrakt. To dodá džemu jemnou vanilkovou chuť.

Meruňkový džem s rumem

  • Přidejte do základu džemu trochu rumu. Alkohol se při vaření odpaří, ale zanechá za sebou jemnou stopu.

Meruňkový džem s citrónem

  • Přidejte do základu džemu trošku citrónové kůry nebo šťávy. Citrusová vůně a kyselost dodá osvěžující nádech.

Meruňkový džem s kořením

  • Přidejte do základu džemu špetku skořice, hřebíčku nebo zázvoru. Kořeněná chuť bude příjemným kontrastem ke sladkým meruňkám.

(fotografie: Freepik)

A teď již k samotnému receptu...

Potřebujeme:

  • 1 kg vypeckovaných meruněk
  • 750 g želírovacího cukru

Dobře vyzrálé meruňky omyjeme, vypeckujeme a velké plody pokrájíme.

Vsypeme do širšího kastrolu a zahříváme. Když se začnou vařit a uvolní se šťáva, vaříme je asi 10 minut. Pak vsypeme želírovací cukr a za stálého míchání vaříme opět 10 minut. 

Vařící džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladit.

Pokud chceme úplně jemný džem, můžeme směs rozmixovat.

Uchováváme v chladu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz