Babinet.cz  /  Recepty  /  Konzervování  /  Domácí čalamáda připravena za studena s fantastickou chutí

Domácí čalamáda připravena za studena s fantastickou chutí

26.7.2024 - AndreaP.

Výborná domácí čalamáda připravená za studena je fantastický pokrm, u kterého odpadá složité zavařování. Chutná jako zelný salát, nicméně využít se dá nejen k hlavním pokrmům jako příloha, ale také samostatně jako zdravá svačinka. Stačí nakrájet zeleninu a promíchat jí s kořeněným nálevem, nechat odležet a můžete servírovat.

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme:

  • 2,5 kg hlávkového zelí
  • 1 kg papriky
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 kg mrkve
  • 15 dkg krystalového cukru
  • 1 dl oleje
  • 500 ml octu
  • 1 Deko (kořenící přípravek k nakládání)

 

Zelí, mrkev, cibuli a papriku očištěte a nastrouhejte na stejnoměrné nudličky. Pokud chcete mít čalamádu barevnější, použijte mix paprik, ne jen jednu barvu.

Ve větším hrnci si připravíte nálev. Ocet, olej, cukr a deko promícháte, aby se cukr rozpustil. Přes sítko vlijte do směsi zeleniny, tím zabráníte, aby se do zeleniny dostalo hořčičné semínko, které pak tak neblaze křupe mezi zuby.

Dobře promíchejte, ať se zelenina propojí se zálivkou a nechce 24 hodit stát.

Připravte si uzavíratelné sklenice, které řádně vyvařte a vypláchněte.

Odleželou směs plňte do láhví i se šťávou, zelenina by měla být ponořená, pevně uzavřete a odložte do chladu. Nemusí se sterilizovat. 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz