Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Jak perfektně vyčistit troubu a co zabírá nejlépe? Stačí dvě suroviny z vaší kuchyně

Jak perfektně vyčistit troubu a co zabírá nejlépe? Stačí dvě suroviny z vaší kuchyně

26.7.2024 - redakce Babinet.cz

Úmorné čištění trouby. Existuje vůbec masochista, jehož oblíbenou činností by bylo právě čištění trouby? Zřejmě ne. Zaschlé špíně, usazeninám, mastnotě a připáleninám se vyhýbají i ti největší vyznavači adrenalinových sportů. Povrch trouby je většinou, pro jistotu, komplet znečištěný. Rošt, boční části i dno. Nemluvě o dvířkách. Jak s takovou letitou špínou zatočit? Efektivně a s minimální námahou.

S čištěním trouby je spousta práce. Povrch je na údržbu komplikovaný, všechny rohy, rošt, záhyby, a pokud jste navíc na čistotu přepečlivá, pak je to teprve peklo.

čištění trouby ocet soda

ilustrační foto / Freepik

Jak troubu tentokrát vyčistíte bez námahy?

Jako už mockrát, i na troubu a její čištění spolehlivě fungují babské rady. Jejich cíl je jasný. Dokonale čistá trouba. Bez námahy a zbytečného úsilí. Tak se na tyto rady pojďme podívat blíže.

  • Troubu si předhřejte na 150 stupňů. Pak do pekáče, nebo plechu nalijte 2 litry vody. Tento pekáč s vodou dejte na dno trouby a vodu přivádějte k varu. Mezitím si třeba do menší zapékací mísy vsypte šálek jedlé sody a šálek vody. Tuto mísu se sodou teď dejte do trouby na rošt a ihned troubu vypněte. Nechte vodu a sodu pracovat po dobu 24 hodin. Neotvírejte dvířka. Druhý den vše stačí jen finálně setřít vlhkým hadrem.
  • I v tomto případě si předehřejte troubu na 150 stupňů. Znovu pekáč a 2 litry vody. Přidejte však do tohoto pekáče hrnek octa. Na rošt pak zase přijde zapékací mísa se sodou a vodou. Takže uvařit vodu s octem, poslat do trouby sodu na rošt, vypnout a nechat působit 24 hodin. Druhý den nechte troubu chvíli větrat a poté vytřete hadříkem, nebo houbou. Veškerá špína vám mizí před očima.
  • Do většího hrnce nalijte 4 litry vody. Přidejte šálek octa a 5 lžic citronové šťávy. Vložte hrnec do trouby a zapněte ji. Přiveďte vodu k varu a troubu vypněte. U tohoto způsobu vám postačí jen 3 hodiny. Pak už jen troubu vytřete a dočistěte opět vlhkým hadrem.
  • Pokud se vám nechce čekat ani minutu, můžete se pustit do tohoto způsobu. Do litru horké vody přidejte šálek octa. Houbu si navlhčete a bohatě zasypte kypřícím práškem. Ten aplikujte na povrch trouby. Poté houbu namočte do octové směsi a přečistěte prášek. Vznikne vám samočisticí pasta, díky které bude trouba jako nová. Nezapomeňte na závěr troubu dočistit vodou.
  • Do rozprašovače si dejte 2 šálky octa a nastříkejte ho do trouby. Troubu rozpalte naplno. Nechte ji pár minut běžet. Poté vypněte.  Počkejte, až trouba vychladne. Po vychladnutí můžete pokračovat v čisticím procesu. Konkrétně tak, že do trouby aplikujete pastu, která vznikne spojením citronové šťávy a jedlé sody. Ocet, citronová šťáva a soda udělají své. Můžete si být naprosto jisti.

Jakým způsobem se do čištění trouby pustíte právě vy?

 

Napsala Bára Klímová

zdroje: redakce, expert.cz

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz