Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Křehký lilek, voňavé maso a krémový bešamel: Kouzlo domácí moussaky, kterou si musíte zkusit i vy

Křehký lilek, voňavé maso a krémový bešamel: Kouzlo domácí moussaky, kterou si musíte zkusit i vy

13.8.2024 - redakce Babinet.cz

Představte si, jak sluneční paprsky pomalu zapadají za obzor, a vy sedíte na terase s výhledem na azurové moře. Vzduch je provoněný bylinkami, pečeným masem a úžasnou směskou koření. I tak se dá vnímat moussaka. Jako jídlo, které jako by v sobě neslo všechny chutě a vůně Řecka. Nejde zkrátka jen o pokrm, ale také o provoněný příběh, který každý talíř s porcí moussaky vypráví.

Vrstvené jídlo z jednoho plechu

Moussaka je tradiční pokrm, který je nejčastěji spojován s řeckou kuchyní, ale jeho kořeny sahají i do dalších zemí Středomoří a Blízkého východu. Základním pilířem moussaky je vrstva plátků lilku, které jsou osmažené do zlatova a na nich vrstva mletého masa. Obvykle se jedná o maso jehněčí, dušené s rajčaty, cibulí a česnekem. Celý pokrm je korunován bohatou vrstvou bešamelové omáčky. Moussaka se pak následně zapéká v troubě, dokud se na povrchu neskví krásně zlatavá a křupavá kůrka.

moussaka je tradiční řecké jídlo / Freepik 

Historie a původ

Přesný původ moussaky je nejasný a její historie se ztrácí v dávných časech. Velmi pravděpodobné ale je, že základní myšlenka tohoto jídla pochází z arabského světa, kde se podobné pokrmy připravovaly už ve středověku. Do Řecka se pak moussaka dostala nejspíše přes Osmanskou říši, která měla na řeckou kuchyni velký vliv. Moderní verze moussaky, jak ji známe dnes, se však formovala až na počátku 20. století, kdy řecký kuchař Nikolaos Tselementes upravil tradiční recept a přidal k němu bešamelovou omáčku, inspirovanou francouzskou kuchyní.

Pozoruhodné zajímavosti 

Moussaka je opředena mnoha zajímavostmi. Zmiňme si tak alespoň tři nejvýznamnější.

·         Národní jídlo nebo mezinárodní klasika? Těžko říct. Přestože je moussaka považována za typicky řecké jídlo, má své varianty po celém Středomoří a na Balkáně. V Turecku se například připravuje bez bešamelu a často se podává studená, zatímco v Bulharsku se moussaka dělá s bramborami místo lilků. Bramborová varianta je oblíbená také u nás.

·         Moussaka bez masa? Ano, i to je možné. I když je tradiční moussaka plná masa, existují vegetariánské verze, které jsou stejně chutné. Místo masa se používají různé druhy zeleniny nebo luštěnin, a dokonce existuje verze s čočkou, která si získává stále větší popularitu.

·         Jídlo, které spojuje? Rozhodně. Moussaka je symbolem setkání kultur a kuchyní. Její původ i různé varianty odrážejí bohatou historii Středomoří, kde se střetávaly vlivy arabské, turecké, balkánské i evropské kuchyně.

Recept na tradiční řeckou moussaku

Tento klasický pokrm, který lahodí jak oku, tak chuťovým pohárkům, se stane hvězdou vaší kuchyně a oblíbenou pochoutkou vašich nejmilejších. O tom není pochyb. Připravte si ji s námi.

Ingredience:

  • 3 lilky
  • 500 g mletého jehněčího masa (lze nahradit hovězím nebo jakýmkoliv jiným)
  • 2 velké cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g rajčatového protlaku
  • 1 sklenka červeného vína
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička oregana
  • sůl, pepř, olivový olej
  • 100 g strouhaného parmezánu

Na bešamel:

  • 500 ml mléka
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • špetka mletého muškátového oříšku

Postup:

  • Lilky nakrájejte na plátky, osolte a nechte asi 30 minut vypotit.
  • Poté je osušte a osmažte na olivovém oleji do zlatova. Přebytečný olej odsajte pomocí papírové utěrky.
  • Maso orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile zesklovatí, přilijte červené víno.
  • Po chvíli přidejte rajčatový protlak, skořici, oregano, sůl a pepř. Nechte směs vařit na mírném plameni asi 20 minut.
  • A jdeme na bešamel. Ten připravíte tak, že v malém kastrůlku rozpustíte máslo, přidáte mouku a chvíli restujete, než vznikne světlá jíška. Postupně přilévejte mléko a za stálého míchání prořívejte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec stáhněte z plamene a vmíchejte žloutky a muškátový oříšek.
  • Na konec na dno vymazaného plechu rozložte vrstvu lilků, na ni dejte masovou směs a stejným způsobem pokračujte ve vrstvení, dokud nespotřebujete všechny ingredience.
  • Nakonec vše přelijte bešamelem a zasypte parmezánem.
  • Pečte v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 45 minut, dokud povrch moussaky nezezlátne.
  • Nechte chvíli vychladnout a podávejte.

Přečtěte si také: Slavná a oblíbená polévka pho: Cesta z vietnamských ulic do evropských restaurací

napsala Bára Klímová

zdroje:

https://theculturetrip.com/europe/greece/articles/the-lasting-legacy-of-influential-greek-chef-nikolaos-tselementes

https://greekreporter.com/2022/09/12/nikolaos-tselementes-father-greek-cookbooks/

https://www.mygreekdish.com/recipe/mousakas/

https://www.allrecipes.com/recipe/19644/moussaka/

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz