Babinet.cz  /  Recepty  /  Komerční obsah  /  Borůvkový koláč od Mlékárny Valašské Meziříčí

Borůvkový koláč od Mlékárny Valašské Meziříčí

21.8.2024 - redakce Babinet.cz

Modrý zázrak z lesa – borůvky - lze sníst přímo na místě nebo si přebytky vychutnat na lahodném borůvkovém koláči. Borůvky totiž patří mezi nejzdravější ovoce. Skvěle si přitom pochutnáme, a navíc prospějeme i svému zdraví. 

 

Antioxidanty v borůvkách obsažené zachycují volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním. Jsou hlavně ve slupce. Borůvky obsahují také hodně železa a vitamínu C. Posilují imunitní systém, pomáhají regulovat vysoký krevní tlak. Podporují dobrý zrak. Borůvky pomáhají zregenerovat oční sítnici. Mohou pomoci jak proti průjmu, tak proti zácpě – v prvním případě je třeba konzumovat borůvky sušené a ve druhém čerstvé.

borůvkový koláč

Borůvkové koláče - příprava 110 minut  + 30 – 40 minut pečení

Ingredience na těsto:

• 2 hrnky špaldové mouky

• 1 hrnek polohrubé mouky

•150 ml Smetanového jogurtu z Valašska borůvka

• 150 ml Čerstvého mléka z Valašska

• 30 g droždí

• 100 ml oleje

• 2 lžíce cukru

• 1 lžíce rumu

• špetka soli

• citronová kůra

• vejce na potření 

Ingredience na náplň:

• povidla

• skořice

• cukr

Ingredience na tvarohovou směs:

• 250 g tvarohu v kostce

• 1 vejce

• 2 polévkové lžíce cukru

• borůvky 

Ingredience na drobenku:

• 150 g polohrubé mouky

• 100 g moučkového cukru

• 100 g másla

• 1 vanilkový cukr 

Nejprve vlažné mléko smícháme s cukrem a droždím a necháme chvíli nakynout. V jiné míse smícháme obě mouky, jogurt, olej, citronovou kůru, rum, sůl a připravený kvásek. Tuto směs důkladně promícháme a necháme pod utěrkou kynout. Poté smícháme povidla se skořicí a cukrem. Drobenku připravíme smícháním másla, mouky a cukru. Vykynuté těsto rozdělíme na stejné části, naplníme povidly a pečlivě zabalíme. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Do každého kousku uděláme důlek, potřeme vejcem a naneseme tvarohovou směs, dozdobíme borůvkami a posypeme drobenkou. Ještě chvíli necháme na plechu kynout. Pečeme v troubě při 190 °C asi 30-40 minut podle typu trouby.

TIP: Smetanové jogurty z Valašska

Smetanové jogurty jsou specifické svou jemnou chutí a hustou konzistencí. Smetanové jogurty z Valašska vyrábí Mlékárna Valašské Meziříčí bílé s obsahem 10 % tuku nebo s příchutí broskve, jahody, oříšku, čokolády, višně, borůvky, jahody s vanilkou, višně s vanilkou, maliny s vanilkou, brusinka-ostružina s vanilkou, stracciatelly a také s příchutí Marlenka klasik a kakaové, které obsahují 8 % tuku. Jogurtová složka obsahuje pouze smetanu a živé jogurtové bakterie, což dodává jogurtu na kvalitě. Pestré složení dělá ze smetanových jogurtů ideální produkt pro přímou konzumaci i pro studenou i teplou kuchyni.  Jsou vyráběné z kvalitního českého mléka z Valašska a lze je zakoupit v celé síti obchodních řetězců i maloobchodních sítí v České republice.

zdroj: Mlékárna Valašské Meziříčí

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz