Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Grilování není jen o mase: Objevte kouzlo grilované zeleniny

Grilování není jen o mase: Objevte kouzlo grilované zeleniny

26.8.2024 - AndreaP.

Léto je v plném proudu, a i když prázdniny pomalu končí, tak teploty stále atakují třicítky, takže i oblíbená grilovací sezóna ještě zdaleka nekončí. Vůně grilovaného masa, šťavnatých steaků a křupavých klobásek je neodmyslitelnou součástí letních večerů. Ale co zkusit i něco jiného? Grilování totiž nemusí být jen o mase, což všichni víme. Na grilu totiž můžeme připravit i lahodnou zeleninu, které je nyní všude dostatek. Takto upravená zelenina je nejen chutná, ale také zdravá a snadno připravitelná. Stačí jí potřít olivovým olejem, lehce posolit o okořenit a položit na rozpálený gril. Papriky, rajčata, lilky, cibule, kukuřice, žampiony - fantazii se meze nekladou. Tato zelenina pak může být nejen skvělým doplňkem k masu, pokud si bez něj grilování neumíte představit, ale i hlavním jídlem pro vegetariány či vegany. A samozřejmě i pro vás samotné. Takže při plánu další gril párty rozhodně nezapomeňte na zeleninu! 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme :

  • 2 cibule
  • 4 malé lilky
  • 4 čerstvé kapie
  • 4 větší tvrdá rajčata
  • 90 ml olivového oleje
  • 3 lžíce jemně nasekané petrželky
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Česnekový dip:

  • 200 g majonézy "light"
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžíce limetové nebo citronové šťávy
  • sůl
  • mletý bílý pepř

 

Na dip prošlehejte majonézu s česnekem, solí, pepřem a limetovou šťávou a nechejte v chladničce vychladit.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na osminky. Všechnu zeleninu položte na mřížku, potřete ji 40 ml oleje a grilujte asi 10 minut, až slupka na zelenině ze všech stran ztmavne. Cibuli můžete odebrat dříve. Potom zeleninu i s mřížkou sejměte z ohně a zakryjte vlhkou utěrkou. Nechte trochu zchladnout, poté oloupejte slupky a zeleninu nakrájejte na kousky.

Zbylý olej smíchejte s petrželkou a utřeným česnekem se solí a pepřem. Ochuceným olejem přelévejte zeleninu a podávejte s majonézovým dipem a pečivem.

Tip: aby vám zelenina mřížkou nepropadla do ohně nebo se příliš nepřipekla, můžete ke grilování použít alobalový plech, na který zeleninu naskládáte a plech položíte na mřížku grilu.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Liminie374
28.8.2024 04:06

Grilled vegetables truly bring out the best flavors! If you're into trying new things, why not check out [Papa’s Pizzeria](https://papaspizzeriagame.com)? It's a fun game where you can experiment with different ingredients, just like grilling veggies. Perfect for food enthusiasts looking to get creative in the kitchen!

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz