Babinet.cz  /  Magazín  /  Rady a postřehy do kuchyně  /  Křížaly z jablek: Ideální alternativa, když vás přepadne mlsná. Nasušit je můžete několika způsoby

Křížaly z jablek: Ideální alternativa, když vás přepadne mlsná. Nasušit je můžete několika způsoby

11.9.2024 - redakce Babinet.cz

Co udělat s jablky, které se nedají uskladnit, mají nějaké vady na kráse a vy bezpečně víte, že jíst je nebudete? Plýtvání určitě není hezká věc. Ani trochu. Proto spotřebujte jablka do posledního kousku a dopřejte si zdravé mlsky. Jak? Odpovědí jsou KŘÍŽALY.

 

Vrátíme li se trochu v čase a nakoukneme (nejen) do venkovských domácností, naskytne se nám božský pohled a dýchne na nás ještě podmanivější vůně. Právě v tento čas voněly domácnosti našich babiček a prababiček sušenými jablky. Nad kamny, či nad pecí měly v tomto podzimním období vždy čestné místo právě křížaly. Drobné kousky jablek, rozložené na sítech a příjemné teplo v místnosti. Za malými okny se kymácely větve podzimně barvených stromů a vítr se do nich opíral svou chladnou silou. Už tehdy se nedalo dopustit na prastarý způsob konzervace. Tedy sušení.

křížaly sušení

foto / Pixabay

Kousky jablek se však samozřejmě samy nenakrájely. Ale protože zužitkování každého jablka bylo, je a bude moudrým krokem, spojily většinou naše babičky příjemné s užitečným. Za dlouhých večerů spolu dámy posedávaly v místnosti a krájely a krájely a krájely. A povídaly a povídaly a povídaly. Zkusíte to letos také?

Proč jsou křížaly tak fantastické?

Nejen proto, že přebytek jablek nebudete muset lehkomyslně vyhodit. Ale hlavně proto, že jsou velmi zdravé a přečkáte s nimi zimu bez ztráty energie. Obsahují velké množství sacharidů a vlákniny. Pokud vás teď snad právě sacharidy vyděsily, nepropadejte panice. Položíte li si před sebe večer na stůl slané chipsy a vedle nich misku s křížalami, co bude horší? Přesně tak. Křížaly jsou ideální alternativou, když vás přepadne mlsná. A co si nakonec budeme povídat, mlsná nemlsná, chipsy vám žádné vitamíny ani minerály nedodají. Na rozdíl od křížal.

Jak křížaly nasušit

Ano, pece a kamna, o kterých už řeč byla, jsou jasnými favority. Možná právě i díky atmosféře, kterou celý proces sušení nad kamny vyvolával. Jak ale křížaly správně nasušit dnes?

Příprava:

  • Jablka omyjte, ale nikdy neloupejte.
  • Pak je jen zbavte jádřinců a pokrájejte na tenké plátky.

Způsoby sušení:

  • Pokud jste se rozhodli pro sušení v troubě, stačí si vystlat plech pečícím papírem a na něj hezky rozložit plátky jablek. Poctivě jeden plátek vedle druhého, nikdy ne ledabyle na sebe. Postupujte dále podle zkušeností s troubou. Nejdříve zvolte nižší teplotu a vyčkejte, až kousky začnou sesychat. Poté na chvilku teplotu zvyšte. Po pár minutách kousky otočte a dosušte zase při nižší teplotě.
  • Sušit můžete také v sušičce na ovoce.
  • Správnou volbou je také sušení na slunci.
  • Ani sušením na radiátoru nic nezkazíte.

Minirady závěrem

  • Hotové křížalky poctivě skladujte. Jen tak zůstanou kvalitní a vy se z nich budete moci těšit co nejdéle. Vždy křížaly přesypte do uzavíratelné nádoby. Té pak vyberte suché, tmavé a chladné místo.
  • Pokud se vám do sušení křížal ani teď nechce a skočíte si raději do obchodu, mějte na paměti, že nad domácí křížaly není. V obchodě na vás totiž čekají křížaly chemicky konzervované a pořádně doslazované.

 

Napsala Bára Klímová

 

zdroj: https://zdrava-vyziva.doktorka.cz/zdrave-mlsani-krizaly

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz