Babinet.cz  /  Magazín  /  Život a vztahy  /  Martial Clement vaří pro Prahu

Martial Clement vaří pro Prahu

Redakce Babinet

Restaurace Zahrada v Opeře má nového francouzského šéfkuchaře a japonského sushi mistra

Vyhlášená pražská restaurace Zahrada v Opeře opět dokázala spojit zcela odlišné kuchyně, japonskou a francouzskou, a představuje svého nového francouzského šéfkuchaře Martiala Clementa, sushi mistra Tadayoshi Ebinu a jejich fusion cuisine „Krevety, krevety, krevety“.

francouzský šéfkuchař Clement Martial

Restaurace byla otevřena v prosinci roku 2000. Interiérového řešení se ujal architektonický ateliér Mimolimit Báry Škorpilové. Interiér restaurace v budově bývalého Federálního shromáždění, které bylo v předlistopadové době výrazem totalitní moci a kde se později usídlilo Rádio Svobodná Evropa, se stal pro designéry velikou výzvou a z místa, které dříve sloužilo jako kantýna pro herce a divadelní personál, vytvořili jeden ze svých nejúspěšnějších projektů.

Proč ale název Zahrada? Od konce 19. stol. zde byla vedle Nového německého divadla zahrada, která byla až za první republiky 1936-37 zastavěna funkcionalistickým palácem Pražské peněžní burzy, přestavěného a dostavěného v letech 1966 - 1973 do dnešní podoby, proto Zahrada v Opeře. Bohužel v září 2001 po atentátech na WTC byla celá oblast obehnána betonovými zátarasy a od té doby je cesta do restaurace ztížená, ale přesto si restaurace dokázala výbornou kuchyní, netradičním interiérem a příjemnou obsluhou, získat jméno mezi gurmety.

Mistr Tadayoshi Ebina

„Podařilo se nám získat jednoho z nejlepších sushi mistrů z Tokio Sushi Association a francouzského šéfkuchaře, který vařil v posledních letech v 2* a 3* michelinovských restauracích ve Francii, Anglii a Německu. Oba profesionálové spolu vytváří nový základ naší mezinárodní kuchyně, která se v restauraci připravuje již více než sedm let“, poznamenává majitel restaurace, pan Daniel Jablonský a dodává:

„Vždy jsme se snažili přivézt z našich cest po světě kulinářskou zajímavost nebo přímo místního šéfkuchaře. A tak jsme měli Týden nepálské kuchyně s Mr. Bikramem Thapou, se kterým jsme se spřátelili v Kathmandu nebo jsme si s restaurací v jihoafrickém Hermanusu vyměnili šéfkuchaře, vyslali jsme našeho šéfkuchaře do Indonésie na zkušenou či přivezli do Čech New Flower Fusion s jedlými květy."

„S nástupem nového šéfkuchaře a jara jsme připravili kompletně nový jídelní i vinný lístek a připravujeme na celý květen společně s Deutsche See akci s názvem „KREVETY, KREVETY, KREVETY“ při které budeme v restauraci a za dobrého počasí i před ní grilovat, restovat, smažit a tempurovat na několik způsobů, vynikající bangladéšské garnáty. Oba šéfkuchaři mají pro naše hosty připravené menu, kde budou nejen francouzské a japonské úpravy tygřích krevet.

Dobrou zprávu máme i pro maminky s dětmi, pro které se chystáme zřídit od 15. května přes obědy o víkendech dětský koutek“

Mistr Tadayoshi Ebina (*1957 Tokyo), člen Tokyo Sushi Association sdružující přibližně 3000 profesionálů, se začal učit připravovat sushi ve svých 22 letech v restauraci svého strýce. Po 10 letech si otevřel vlastní podnik, kde dlouho praktikoval starou metodu přípravy sushi, kterou prosazuje výše zmíněná asociace. Touha zkusit něco nového ho přivedla do Washingtonu, kde se 2 roky učil připravovat sushi podle nového moderního způsobu. Kombinací staré tradiční metody a moderní metody přípravy sushi, kterou se naučil ve Washingtonu, vznikají pod jeho rukama skutečně unikátní pokrmy, nad kterými znalci sushi jen obdivně kroutí hlavou.

Clement Martial (*1965 Perpignan) sbíral své bohaté zkušenosti takřka po celém světě. Po studiu hotelové školy ve Versailles působil v rámci vojenské služby jako osobní kuchař francouzského admirála pro polynéskou oblast na Tahiti. Jeho kariéra pak pokračovala ve vyhlášených restauracích v Německu (šéfkuchař hotelu Schloss Basthorst - 1* Michelin), Británii (zástupce šéfkuchaře restaurace Le Manoir aux 4 Saison - 2* Michelin) a hlavně ve Francii, kde vařil pro restauraci Les 3 Marches ve Versailles (2* Michelin), ve které se vyučil, a Le Bistro d ´Hubert v Paříži (3* Michelin). Pracoval mimo jiné i jako šéfkuchař konzultant pro marockého krále. Na kontě má i několik významných ocenění, jako např. „Best Junior Cook in France“ z roku 1983 nebo „Best Chef in the Czech republic“ z Maurerova výběru v roce 2005. V Praze, kam se poprvé dostal jako šéfkuchař francouzské ambasády, vedl tým například v restauraci U Malířů či v hotelu Hoffmeister.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz