Přítomnost chrupavky si v těle neuvědomujeme tak jako přítomnost očí, plic nebo srdce. Kdybychom ji však neměli, těžko bychom zvládali jediný pohyb bez bolesti. Právě proto je nutné chrupavky chránit a vyživovat.
Správnou funkci kloubů - tedy nebolestivý pohyb v přiměřeném rozsahu - zajišťuje kloubní (hyalinní) chrupavka. V mládí má dostatečnou pevnost a elasticitu. U zdravého člověka je tvořena ze 75 % vodou, z 5 % chrupavčitými buňkami, které produkují zbylých 20 % její hmoty. Chrupavku si můžeme představit jako houbu, která se při každém pohybu stlačí, a při uvolnění získá opět svůj původní tvar. Při této deformaci dochází k jejímu vyživení z okolní kloubní tekutiny. Rozumný pohyb tedy chrupavce velmi prospívá.
Chrupavka a kloubní tekutina
Chrupavku nevyživují cévy, ale okolní kloubní tekutina, která je tvořena buňkami kloubní výstelky. „Množství tekutiny je dáno typem kloubu a do jisté míry i jeho stavem. Tekutiny máme v kloubech podle jejich velikosti 1-3 ml,“ vysvětluje MUDr. Eduard Šťastný z ortopedické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol.
Jestliže kloubní výstelka produkuje příliš mnoho tekutiny, kloub se bolestivě zvětšuje a tekutinu je nutné odsát. Nejčastěji se s tímto problémem setkáváme, když máme tzv. vodu v koleni (při artróze, po úrazu). Zásadní problém však představuje i opačný stav. Nebýt kloubní tekutiny, náš pohyb by nebyl plynulý. Docházelo by k nadměrnému tření kloubních ploch, které pociťujeme výraznými bolestmi. Bolesti při běžném pohybu nás upozorňují na snížený obsah kloubní tekutiny, nebo na počínající deformaci chrupavky, což jsou příznaky začínající artrózy.
Klouby a chrupavky stárnou již po 18. roce života
Přestože nemůžeme zastavit proces stárnutí, kvalitu chrupavky a vlastního pohybu máme do jisté míry ve vlastních rukou. Největší rizika, která můžeme eliminovat, jsou obezita, přetěžování, úrazy.
„Podpořit kvalitu chrupavky můžeme i speciální výživou, která obsahuje glukosamin sulfát, chondroitin sulfát a MSM (methylsulfonylmethan),“ říká MUDr. Šťastný. V přírodní stravě sice můžeme najít potraviny, které chrupavce prospívají, koncentrace potřebných látek je však zpravidla velmi nízká. Podstatně koncentrovanější látky obsahují doplňky stravy jako např. přípravek Proenzi 3+ obohacený navíc o ExPur komplex, kolagen II. typu a vitamín C, důležitý pro tvorbu kolagenu. Při pravidelném užívání tohoto doplňku nejen podpoříme metabolismus chrupavky, ale snížíme i množství používaných léků proti zánětu a bolesti.
Kloubní obtíže se týkají celého těla
O artróze zpravidla mluvíme pouze ve spojitosti s největšími klouby. Kyčle a kolena skutečně zatěžujeme v běžném životě nejvíce. Bolesti při chůzi, způsobené následkem úbytku a destrukce kloubní chrupavky, snižují podstatně kvalitu života. Neměli bychom však zapomínat na páteř. Je oporou celého našeho těla a i v ní může vzniknout artróza. „Páteř je složena z 33 obratlů, nejčastěji bývá postižena její bederní a krční část. Jednotlivé obratle jsou spojeny vpředu ploténkou, vzadu pak meziobratlovými klouby. Stejně jako v případě nosných kloubů, i chrupavky v obratlových kloubcích podléhají opotřebení a mohou být původcem silných bolestí zad,“ upozorňuje MUDr. Šťastný.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)
Hodně tančím, což je pro moje klouby velká zátěž, asi před půl rokem jsem měla velké bolesti kolene a myslela jsem, že budu muset s tancem přestat. Naštěstí mi teta doporučila kloubní výživu Priessnitz, která obsahuje kolagen I a II, ten je potřeba pro správné fungování chrupavky. Dala jsem si měsíc pauzu, pravidelně brala Priessnitz a už po měsíci jsem se mohla zase vrátit na parket. Teď ho beru preventivně, abych nemusela zase skončit s tancem..