Švestkový crumble s mákem a palmovým cukrem
Crumble, lahodná pochoutka, u jejíhož zrodu stála 2.světová válka, má cosi do sebe. Nejen díky jednoduchosti - do misky rozhodíte ovoce, posypete drobenkou a zapečete - ale i díky široké škále využitelnosti. Dezert či hlavní chod, rychlé pohoštění pro přátele, efektní zakončení nedělního menu.
Známe nespočet podob crumble a mohlo by se zdát, že už není co objevovat. Nebýt nové ingredience. Tento záhadný agent vám totiž z běžného moučníku vytvoří mňamku vskutku královskou. Název neomylně napovídá - jde o palmový cukr - o sladce karamelového kouzelníka pyšnícího se značkou Fair Trade.Palmový cukr využívá především thajská kuchyně, a to pod názvem nahm dtahn bpeep/buk a nahm dtahn maprao a indonézská kuchyně jako gula Jawa ("Jávský cukr") nebo gula merah ("červený cukr").
Je oblíbenou ingrediencí pikantních jídel, používá se k vyvážení slané chuti ryb a samozřejmě jako základ dezertů a sladkostí. Setkáte se s ním i v omáčkách a různých druzích kari.
Použití palmového cukru místo našeho obvyklého krystalu se přímo nabízí. Nerafinovaný indonézský palmový cukr z produkce internetového obchodu www.fairove.cz se vyrábí z květů palmy Arenga. Má tmavě hnědou barvu a aromatickou chuť připomínající karamel, obsahuje méně kalorií než řepný a třtinový cukr.
Tento palmový cukr se navíc může pochlubit značkou Fair Trade, je tedy distribuován v rámci tzv. spravedlivého obchodu, který zaručuje reálnou odměnu těm, od kterých potraviny na vašem stole skutečně pocházejí - lidem z chudých zemí, výrobcům a pěstitelům, kteří prodávají své produkty mezinárodním potravinářským řetězcům za nepatrný zlomek z prodejní ceny, kterou později zaplatíte v obchodě. Díky tomu se nejen uživí, ale mohou například poslat děti do školy.
Suroviny z Fair Trade si užijete dvakrát - jednou pro jejich skvělou chuť a kvalitu a podruhé proto, že pomáhají dobré věci.
Pojďte si tedy s námi připravit
Švěstkový crumble s mákem a palmovým cukrem,
příprava zabere 35 minut a na porce pro 2 dospělé osoby budete potřebovat:
100 g hladké mouky, 80 g másla, 60 g palmového cukru (kdo má rád sladší, může přidat až 80 g cukru), 15 až 18 švestek, 4 až 5 lžic mletého máku.
Švestky omyjte, rozpůlte a vypeckujte a půlky švestek vyskládejte do ohnivzdorné mísy vymazané máslem. Takto vyskládáné ovoce posypte mletým mákem.
Mouku smíchejte s cukrem a máslem pokojové teploty. Rukou vytvořte drobenku. Touto drobenkou posypte ovoce a zapékejte v troubě na 200 stupňů Celsia 25 až 30 minut.
Palmový cukr z Indonézie k přípravě receptu poskytl e-shop www.fairove.cz - obchod s Fair Trade produkty.
Další recepty
-
Lahodná domácí šunková pěna. Rychlá a snadná svačina už z dob našich babiček
Domácí šunková pěna je skvělou volbou pro rychlou a chutnou svačinu nebo pohoštění. Znáte snad...
-
Netradiční houbová polévka s bílým vínem a muškátovým oříškem
Tato netradiční houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a připravit něco...
-
Neodolatelné čokoládové pokušení aneb suflé, které musíte vyzkoušet
Čokoládové suflé je jedním z těch dezertů, které dokážou ohromit svou jednoduchostí a...
-
Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!
Pokud hledáte snadný recept, na který nepotřebujete mnoho surovin a zasytí vás, tak toto je ta...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)