Ryby pro zdravé srdce
Vyšší konzumace ryb působí příznivě na zdraví srdce, hlásají výzkumníci z Harvard Medical School v Bostonu. Výsledky vycházejí z analýzy dat 5 tisíc pacientů, z nichž všichni byli ve věku 65 let a starší. Konzumace tuňáka a dalších pečených a grilovaných ryb minimálně jednou týdně byla spojena s nižší srdeční rychlostí (méně o 3,2 úderu za minutu), pomalejším atrioventrikulárním vedením a podstatně nižší pravděpodobností prolongované ventrikulární depolarizace v porovnání s těmi, kteří jedli ryby méně než jednou za měsíc.
Příjem ryb více než pětkrát za týden byl spojen s rovnoměrným zdravějším srdečním rytmem. K podobným závěrům dospěli výzkumníci i v případě konzumace n-3 mastných kyselin z mořských ryb. Předpokládají proto, že příznivé účinky na srdce jsou spojeny především s n-3 mastnými kyselinami.
Studie byla zveřejněna v časopisu American College of Cardiology a v tiskové zprávě Reuters Healt.
Zdroj: Agronavigátor ÚZPI
Další recepty
-
Lahodná domácí šunková pěna. Rychlá a snadná svačina už z dob našich babiček
Domácí šunková pěna je skvělou volbou pro rychlou a chutnou svačinu nebo pohoštění. Znáte snad...
-
Netradiční houbová polévka s bílým vínem a muškátovým oříškem
Tato netradiční houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a připravit něco...
-
Neodolatelné čokoládové pokušení aneb suflé, které musíte vyzkoušet
Čokoládové suflé je jedním z těch dezertů, které dokážou ohromit svou jednoduchostí a...
-
Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!
Pokud hledáte snadný recept, na který nepotřebujete mnoho surovin a zasytí vás, tak toto je ta...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)