Česká vína v Paříži
Ve středu 21. března 2007 proběhl již 4. ročník soutěže českých a moravských vín ve Francii Svátky jara v Českém centru v Paříži, které se konají v rámci Projektu Austerlitz ve spolupráci se společností Davay communications, Moravskou bankou vín a Asociací someliérů ČR.Soutěže se zúčastnilo celkem 8 vinařů z České republiky:
- Znovín Znojmo a.s. se sídlem v Šatově
- Soare sekt a.s.
- Víno Zaječí součást uskupení Soare sekt a.s.
- Rodinné vinařství Jedlička&Novák
- Lahofer vinařství Znojmo
- Víno Marcinčák
- Vinařství Stapleton & Špringer
- Vinařství Michlovský
Sedmičlenná porota posuzovala 35 vzorků vín naslepo.
Francouzští someliéři ocenili výjimečnou kvalitu bílých a slámových vín, u kterých pochválili hlavně technologii zpracování vína. Dále byli velmi mile překvapeni šumivými víny. Předseda poroty Jean-Michel Deluc se pozastavil nad rozmanitostí červených vín, která měla velké kvalitativní rozdíly. Všichni přítomní francouzští someliéři považují české a moravské výrobky za oživení světového a globalizovaného trhu s vínem, které je podle nich ohroženo chuťovou monotónností.
Vlašák vítězí
Na prvním místě v kategorii sektů se umístil Soare Sekt, demi šumivé společnosti Soare sekt a.s.
na prvním místě v kategorii bílých vín se umístilo Veltlínské zelené, výběr z hroznů, 2002, z Vinařství Michlovský
na prvním místě v kategorii červených vín se umístil Dornfelder, pozdní sběr, 2006, Jedlička & Novák
Na prvním místě v kategorii sladkých (specielních) vín se umístilo a
absolutním vítězem soutěže se stalo slámové víno Ryzlink vlašský, 2004, společnosti Víno Marcinčák - toto víno získalo 259 bodů z 350.
Společnost Víno Marcinčák získala absolutní vítězství už před dvěma lety se svým slámovým vínem Veltlínské červené rané, 2003. I v roce 2006 vyhrál ročník 2003, ovšem Veltlínské zelené společnosti Znovín Znojmo.
Členy poroty byli:
Jean-Michel Deluc - znalec českých vín mistr someliér
Dominique Laporte - hlavní someliér restaurace Alain Senderens v Paříži, nejlepší someliér Francie, nejlepší pracovník someliérství Francie
Georges Lepré - ředitel kvality Savour Clubu, mistr someliér USDF
Catherine Agelasto - someliér poradce, členka výboru Asociace pařížských someliérů
Tony Moinnereau - zástupce Champagne Billecart Salmon, generální tajemník Asociace pařížských someliérů
Martin Pastyřík - prezident Asociace someliérů ČR
Zlatko Míčka - člen Asociace someliérů ČR
Další recepty
-
Lahodná domácí šunková pěna. Rychlá a snadná svačina už z dob našich babiček
Domácí šunková pěna je skvělou volbou pro rychlou a chutnou svačinu nebo pohoštění. Znáte snad...
-
Netradiční houbová polévka s bílým vínem a muškátovým oříškem
Tato netradiční houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a připravit něco...
-
Neodolatelné čokoládové pokušení aneb suflé, které musíte vyzkoušet
Čokoládové suflé je jedním z těch dezertů, které dokážou ohromit svou jednoduchostí a...
-
Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!
Pokud hledáte snadný recept, na který nepotřebujete mnoho surovin a zasytí vás, tak toto je ta...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)