Babinet.cz  /  Recepty  /  Tvarohová štola

Tvarohová štola

28.11.2005 - Redakce Babinet
na 2 štoly:
  • 1 kostka čerstvého droždí
  • 1/8 l vlažného mléka
  • 120 g cukru
  • 500 g mouky
  • 150 g másla
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • špetka soli
  • 150 g tvarohu
  • 50 g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 50 g rozpuštěného másla na potírání
  • 2 lžíce moučkového cukru
Droždí promícháme v šálku se 4 lžícemi mléka vlažného a 1 lžičkou cukru. Přikryté necháme asi 20 minut kynout. Mouku dáme do mísy, droždí nalijeme doprostřed. Přidáme zbylé mléko a zbývající cukr. Máslo nebo margarín v malých kouscích dáme na okraj, přidáme citronovou kůru, sůl a tvaroh. Všech přísady zpracujeme pomocí hnětacích nádstavců mixéru tak dlouho, až těsto dělá bubliny a jde lehce uvolnit od mísy. Pokud je těsto příliš měkké, přihněteme po lžících trochu mouky. Zakryté utěrkou necháme asi 1 hodinu kynout. Rozinky pokapeme rumem a přikryté je necháme aspoň 30 minut aromatizovat. Do těsta zapracujeme rukama rozinky. Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Plech vymažeme. Těsto rozmačkáme na pracovní ploše na obdelník 20x30 cm. Jednu stranu přehneme těsně k druhému okraji, až vznikne typická forma štoly. Položíme na plech a pečeme asi 1 hodinu. Ihned potom štolu několikrát potřeme rozpuštěným máslem. Vychladlou bohatě pocukrujeme. Štolu necháme alespoň 14 dní uležet. Tip: aby štoly držely svoji formu, můžeme kolem nich udělat z alobalu kruh. Alobal složíme nana pevný pruh, který položíme kolem odpočinuté štoly, konce spojíme kancelářskými sponkami.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz