3 pomeranče, 3 citrony, 6 vajec, špetka soli, 100 g třtinového cukru, 300 g měkkého másla, 1/4 lžičky mleté vanilky, 300 g celozrnné pšeničné mouky, máslo na vymaštění, mouka na vysypání
Navíc: 3 lžíce meruňkové zavařeniny, 1 lžička javorového sirupu, 1 pomeranč
Dva pomeranče a dva citrony okrájíme až na dužinu. Dužinu nakrájíme na malé kousky a pokud možno zbavíme dělící blány. Ze zbývajícího pomeranče vylisujeme šťávu.
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a soli ušleháme pevný sníh. Přišleháme asi třetinu třtinového cukru.
Máslo utřeme do pěny se zbývajícím třtinovým cukrem a vanilkou. Postupně přidáváme a utřeme žloutky, až je hmota stejnoměrně žlutá. Střídavě po částech přidáváme mouku, citronovou a pomerančovou šťávu. Lehce přimícháme bílkový sníh a kousky pomeranče a citronu.
Hmotou naplníme vymaštěnou a hrubou moukou vysypanou formu na biskupský chlebíček o délce 30 cm. Formu dáme na spodní lištu studené trouby a zapneme na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně na 160 stupňů). Pečeme asi 75 minut. Až špejli zapíchnutou do chlebíčku vytáhnete suchou, je chlebíček hotový. Vyjmeme jej z trouby a necháme 10 minut ve formě stát.
Rozehřejeme zavařeninu, přimícháme javorový sirup. Chlebíček vyklopíme na drátěnou podložku a ještě horký potřeme zavařeninou. Necháme vychladnout.
Před podáváním oloupeme pomeranč, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky, odstraníme jádra a bílou kůži. Chlebíček podáváme s plátky pomeranče.
-
Lahodná domácí šunková pěna. Rychlá a snadná svačina už z dob našich babiček
Domácí šunková pěna je skvělou volbou pro rychlou a chutnou svačinu nebo pohoštění. Znáte snad...
-
Netradiční houbová polévka s bílým vínem a muškátovým oříškem
Tato netradiční houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a připravit něco...
-
Neodolatelné čokoládové pokušení aneb suflé, které musíte vyzkoušet
Čokoládové suflé je jedním z těch dezertů, které dokážou ohromit svou jednoduchostí a...
-
Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!
Pokud hledáte snadný recept, na který nepotřebujete mnoho surovin a zasytí vás, tak toto je ta...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)