Hummus s omáčkou tahini (Hummus bi-L-Tahina)
10.3.2006 - Redakce Babinet
- 1 hrníček cizrny
- 1 hrníček omáčky tahini
- 1 lžíce citrónové šťávy
Na ozdobení:
- petrželka
- měsíčky citrónu
- mletá chilli paprička
- olivový olej
Namočíme cizrnu přes noc. Scedíme, zalijeme čistou vodou a zvolna vaříme do změknutí asi 1 hodinu. Scedíme. Dáme stranou vrchovatou lžíci cizrny na pozdější dekoraci a rozmačkáme nebo rozemeleme zbytek. Přidáme omáčku tahini a citrónovou šťávu a vymícháme do husté pasty. Postříkáme olivovým olejem a ozdobíme cizrnou, kterou jsme si dali stranou. Nakonec posypeme nasekanou petrželkou, mletou chilli paprikou a ozdobíme měsíčky citrónu.
Poznámka: omáčka tahini/tehina je pasta vyrobená našleháním rozmělněných sezamových semínek. Po přídavku vody, česneku, citrónové šťávy a římského kmínu je skvělá ke kebabům. Jinak se používá jako pomazánka na sendviče, nebo je míchána s rozličnými zeleninami jako je česnek, cibule kořeněné cayenským pepřem. Je základní a typickou surovinou tradičního pokrmu Blízkého Východu nazývaného
chumus (nebo také "humus" nebo "hummus"). Je prodávána v obchodech a supermarketech po celém světě v kameninových hrncích nebo zavařovacích skleničkách. U nás ji získáme v některých obchodech se zdravou výživou.
Zdroj: nekonečná studnice receptů Dadalova kuchařka
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)