Taštičky s gorgonzolou
22.11.2005 - Redakce Babinet
Těsto:
- 400 g celozrnné mouky
- 4 vejce
- 50 ml slunečnicového oleje
- sůl
- voda
- mouka na vál
Náplň:
- 150 g gorgonzoly
- 2 vejce
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 3-4 lžíce sladké smetany
- sůl
- bílý pepř
Dále:
- 1 bílek
- 1 lžička vody
- 100 g másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- sůl
Na těsto smícháme v míse mouku s 1 lžičkou soli, vejci a olejem. Hnětačem vypracujeme drolivé těsto. Přendáme na pracovní plochu a rukama důkladně vypracujeme dostatečně vláčné těsto na vyválení, které se nelepí. Do příliš suchého těsta zapracujeme po kapkách vodu, do lepkavého těsta přidáme trochu mouky. Z těsta vytvoříme hroudu, zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím sítem prolisujeme gorgonzolu na náplň. Za stálého tření přidáme postupně vejce, potom ořechy a nakonec tolik smetany, aby vznikla vláčná hmota. Mírně osolíme a vydatně opepříme. Těsto rozdělíme na 2 díly. Na pomoučené pracovní ploše vyválíme z každého dílu 2 stejně velké, tenké pláty. Z plátů vykrojíme obdelníky 5x12 cm a doprostřed každého rozdělíme náplň. Kraje obdelníku potřeme vejcem rozšlehaným s vodou. Každý obdelník přeložíme, okraje k sobě přitiskneme. V hrnci zahřejeme máslo a ponecháme je vlažné. Taštičky vložíme do vroucí osolené vody s olejem a vaříme asi 3 minuty, až vyplavou na povrch. Taštičky vyjmeme děrovanou naběračkou, rozdělíme na nahřáté talíře a přelijeme tekutým máslem. Podáváme se salátem.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)