- Vepřové maso nakrájené na plátky (obvykle kýta, kotleta nebo pěkné plecko)
- Cibule a brambory nakrájené na kolečka
- Anglická slanina nebo špek na tenké plátky
- Trochu vína, sůl, pepř Plátky masa naklepeme, opepříme a přes noc namočíme do vína červeného nebo bílého. Do pekáčku rozprostřeme pečící papír, a na něj ukládáme střídavě vrstvy jednotlivých surovin, nezapomeneme solit. Ukládám "nastojato", ale komu se nechce skládat, může rozkládat jednotlivé vrstvy i "naležato". Když vyskládáme všechny suroviny, polijeme zbytkem vína a dáme péct zavřené. Pokud je maso už měkké, a pokrm se nám zdá ještě bledý, krátce zapečeme otevřené. Receptů na zaručeně "pravou" živáňskou je spousta, a každá kuchařka a každý kuchař vám bude tvrdit, že jenom ten jeho je nejlepší a zaručeně pravý. V podstatě jde o kousky různých druhů masa, naložené do vína, a posléze ochucené, zabalené do alobalu střídavě s cibulí, bramborami a špekem a nakonec upečené v popelu ohniště. Jelikož obvykle nemám k dispozici ohniště, tak toto je alternativa zmíněného pokrmu
Vepřové maso na způsob živáňské pečeně
Další recepty
-
Lahodná domácí šunková pěna. Rychlá a snadná svačina už z dob našich babiček
Domácí šunková pěna je skvělou volbou pro rychlou a chutnou svačinu nebo pohoštění. Znáte snad...
-
Netradiční houbová polévka s bílým vínem a muškátovým oříškem
Tato netradiční houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a připravit něco...
-
Neodolatelné čokoládové pokušení aneb suflé, které musíte vyzkoušet
Čokoládové suflé je jedním z těch dezertů, které dokážou ohromit svou jednoduchostí a...
-
Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!
Pokud hledáte snadný recept, na který nepotřebujete mnoho surovin a zasytí vás, tak toto je ta...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)