Babinet.cz  /  Recepty  /  Na Madeiru pro Madeiru

Na Madeiru pro Madeiru

16.10.2007 - Redakce Babinet
Madeira, hornatý ostrov náležící k Portugalsku se nachází ve vodách Atlantiku téměř 1000 km od evropského pobřeží. Celoročně zde panují příznivé klimatické podmínky, od zimních 20°C do průměrných letních 24°C. Proto je Madeira také často nazývána Ostrovem květin, ideální klima totiž umožnilo vznik legendárních subtropických zahrad s ojedinělou koncentrací rostlin z celého světa, ale stalo se také impulsem k založení prvních vinic. Ty nemá na svědomí nikdo jiný, než portugalský princ Jindřich. Právě jemu a také odlehlé poloze ostrova dnes vděčíme za unikátní likérové víno, Madeiru. Ilha da Madeira Objevení ostrova Madeira se datuje do roku 1418, kdy mořeplavec Joăo Gonçalves Zarco bádající ve vodách kolem západního pobřeží Afriky narazil na madeirské souostroví. Samotný ostrov prozkoumal až o rok později a tehdy jej pojmenoval Ilha da Madeira, tedy Ostrov dřeva. Místní klimatické podmínky přály mimo jiné i rozvoji vinařství. Na hornatém ostrově byla za pomoci otroků vybudována terasovitá políčka zavlažovaná systémem kanálů Levadas. Ty přiváděly vodu z hor přímo k políčkům. Dnes tyto kanály a úzké chodníčky kolem nich slouží hlavně jako oblíbené turistické (a často počertech nebezpečné) stezky po ostrově. Díky svému umístění se Madeira stala strategickým místem pro námořní plavby záoceánských lodí a po objevení Ameriky našlo místní víno své obdivovatele i tam. Právě v Americe pak Madeira hrála důležitou roli v řadě oficiálních událostí. Stala se například přípitkem při podpisu deklarace Nezávislosti a byla použita i při inauguraci prvního amerického prezidenta George Washingtona. Trošku přihřáté víno Madeira patří do kategorie likérových vín, jejichž podstatou je kombinace klasického vína s dalším alkoholem. Společným prvkem je tedy proces zvaný fortifikace. Zásadní rozdíl posunující Madeiru dál od portského či sherry tkví v zahřívání. Madeira obsahuje min. 19% alkoholu. Původně však nepatřila mezi likérová vína. Mezi ně ji zařadila až potřeba delší životnosti. Při zámořských plavbách proto byla do vína přidávána pálenka z hroznů. Oproti všeobecnému očekávání, dlouho trvající plavby po moři a subtropické klima víno spíše obohacovaly, než aby jej znehodnocovaly. Koncem 18. století už byly sudy s madeirským vínem nakládány na paluby lodí zcela účelně - vozily se tam a zpátky, aby se doslova uvařily. Spotřeba vína stoupala a Madeiřané začali vymýšlet další způsoby, jak by požadovaných vlastností jinak dosáhly. Šlo především o simulaci zahřívacího procesu. Víno bylo skladováno v budovách, které absorbovaly subtropické teplo ostrova a tekutinu tak zahřívaly. Tento proces zahřívání nazývaný canteiro byl a stále je čistě přírodní záležitostí, kterou v dnešní době při výrobě Madeiry využívá i jedna z nejstarších vinařských rodin ostrova, rodina Blandy. Později přišly na řadu speciální komory zvané estufas lemované potrubím, kterým neustále proudila horká voda a místnost tak ohřívala. Tento systém ohřevu známý jako estufagem je některými producenty používán i dnes. Teplota ohřevu se pohybuje od 35° to 60°C (100° to 140° F) v závislosti na požadované kvalitě vína. Platí: čím nižší teplota, tím kvalitnější víno. Zahřívání probíhá po dobu 6 měsíců. Poté se přidává alkohol. Sklepy rodiny Blandy Ze sklepa do světa V roce 1913 spojili hlavní producenti vína na ostrově své síly a založili Madeira Wine Company. Ta je nyní pod kontrolou jedné z nejstarších vinařských rodin ostrova, rodiny Blandy. Rodina Blady cítila možnost expanze a roku 1989 spojila své síly s vlivnou obchodnickou rodinou Symington (obchodují s portským). Díky tomu se jí podařilo svoji značku masivně rozšířit do celého světa. Madeira Wine Company postavila svůj hlavní úspěch ve využití starých metod zahřívání vína canteiro místo využívání umělého ohřívání estufagem. Staré sklepy rodiny Blandy ve Funchalu ročně navštíví na 200 000 návštěvníků. Jejich prohlídka vám dá nahlédnout do tajemství výroby madeirského vína a gurmány rovnou zavede do místního archivu se stovkami prastarých lahví k prodeji. Díky specifickému výrobnímu procesu si Madeira uchovává své nejlepší vlastnosti po desítky let. Ke koupi se tak nabízí lahve i sto let staré. A navíc, otevřená lahev vydrží bez problémů i rok. Madeira je prostě jedno z nejtrvanlivějších vín.   Dárkové dvojbalení archivní Madeiry
Madeira ve zkratce
* Za poznáním bohaté květeny ostrova se vydejte nejlépe na jaře. Pro nejlepší koupání naopak doporučujeme podzimní měsíce. Za dobrým jídlem a vínem se můžete vydat kdykoliv :)
* Počasí na ostrově je nevyzpytatelné, stejně jako vody Atlantiku. Při koupání dávejte pozor na mořské proudy a neplavte příliš daleko od břehu. Do kufru přibalte nejen letní oblečení, ale i něco do horských podmínek. Pět stupňů na vrcholu Pico do Areeiro není v krátkém rukávu nic moc.
* Přímo ve Funchalu příjde láhev (0,75 l) tříleté Madeiry na něco kolem 8 Euro, za pětiletou zaplatíte 11 Euro a ty starší (10 a 15 leté) stojí kolem 20 až 25 Euro. Tříletou Madeiru u nás koupíte za 330 Kč až 500 Kč.
  Jak a z čeho vybírat Madeirské víno je vyráběno z několika odrůd, přičemž ke koupi se nabízejí vína podle odrůdy a stáří. Odrůdy rozeznáváme:
  • Malmsey (Malvoisie, Malvazia) - první hrozny, které byly na Madeiře vysazeny, pocházejí původně z Kréty. Jde o velmi silné, jemné víno, ideální v kombinaci s dezerty, zvláště s typickým madeirským medovým koláčem Bolo de mel. Nebo jako digestiv.
  •  
  • Bual (Boal) - polosladké, vyvážené víno medové chuti, dobře se hodící k sýrům a sladkým pokrmům.
  •  
  • Verdelho - historicky nejrozšířenější odrůda italského původu produkuje elegantní, polosuché víno se štiplavým nádechem. Skvělý doplněk k výbornému consommé a k masu.
  •  
  • Sercial - původ této odrůdy je nejasný, zřejmě pochází z Německa. Dává nejsušší a nejvíce osvěžující víno plné, ořechové chuti, populární jako aperitiv. Hodí se i k rybě.
  •  
  • Tinta Negra - tato odrůda je používána exkluzivně pro výrobu 3 letých vín novodobým procesem estufagem.
  •  
  • Harvest and Colheitas - vybraná vína z jednoho ročníku, která nesplňují podmínky Vintage, co do zrání.
  •  
  • Vintage - vína nejlepší kvality produkovaná z jednoho vybraného výborného ročníku a jedné odrůdy. Zrají v sudech a prochází přírodním systémem zahřívání canteiro minimálně 20 let (obvykle i déle), poté jsou stáčena do lahví v nich stráví ještě alespoň dva roky, než jsou puštěna k prodeji.
  • Pětiletá Madeira - lahve Ať už si Madeiru dáte jen tak nebo ji přikápnete do některého pokrmu, zaručujeme Vám opravdu intenzivní zážitek :)  
  • Velikonoční jehněčí na tymiánu s Madeirou podle Věrušky /2 porce/
  • 2 steaky z jehněčí kýty (celkem asi 500 g), 1 červená cibule, kůra strouhaná z 1 chemicky neošetřeného citronu, 4 celé neoloupané stroužky česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, 2 lžičky rybízové marmelády, 1 dcl vody, 25 ml vína Madeiry (použít můžete i Sherry nebo Portské), 4 snítky tymiánu, olivový olej Marináda: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce jablečného octa, 4 kuličky pepře, 6 snítek tymiánu, 1 stroužek česneku nakrájený na plátky Velikonoční jehněčí na tymiánu s Madeirou podle Věrušky Steaky vykostěte, pokud je třeba a odřízněte tučné kraje - kosti a odřezky použijte na polévku, recept na Jehněčí polévku. Vykostěné steaky omyjte a položte do kovové mísy s marinádou. Maso směsí pěkně obalte a nechejte přikryté přes noc marinovat. Troubu předehřejte na 220 stupňů Celsia. Na pekáč dejte snítky tymiánu, na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, polovinu citronové kůry a celé stroužky česneku. Zalijte 4 lžičkami vody a na to vše položte jehněčí kýtu, tymián a česnek vyjmutý z marinády. Pokapte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte přiklopené péct na 20 minut. Po 20 minutách podlijte vypečenou šťávou, stáhněte teplotu na 200 stupňů Celsia a pečte dalších 30 až 35 minut. Během pečení ještě několikrát přelijte vypečenou šťávou. Upečenou kýtu přesuňte na předehřátý talíř nebo na alobal a pekáč postavte na hořák sporáku. Vmíchejte rybízovou marmeládu a nechte ji řádně rozpustit. Přilijte víno Madeira, vařte 30 sekund a přilijte vodu. Nechte mírně probublávat několik minut, dokud směs trochu nezhoustne. Osolte a opepřete. Propasírujte přes síto, abyste získali hustou, vláčnou omáčku a podávejte s teplou jehněčí kýtou a bramborami vařenými půl na půl ve vodě a v mléce.
    Reklama
    DoKuchyne.czPořiďte si výbavu na víno přesně podle Vašich představ. Kompletní nabídku pro milovníky vína najdete v e-shopu DOKUCHYNE.CZ.
      Tip O dalších likérových vínech - Sherry a Portském si můžete přečíst v článku na GurmetKlub.cz.

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Další recepty

    Náš tip
    • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz