Co je to, když se řekne...
Každý známe jejich jméno, ale víme opravdu, z čeho jsou nejznámější náplně čokoládových bonbónů vyrobeny?Nugát je hmota vytvořená z jádrovin (arašídů, lískových oříšků nebo mandlí) doplněná dalšími složkami, zvláště čokoládovou hmotou. Vyrábí se v souvislé vrstvě pokrývající plát. Po vychladnutí se krájí na charakteristické kostky. Podle přísad či stupně pražení jádrovin mohou být světlé či tmavé nugáty.
Základem griliáše jsou nasekané oříšky přidané do roztaveného zkaramelizovaného cukru. Podle výrobního postupu a přidaných příměsí (kondenzovaného mléka, škrobového sirupu apod.) získává griliáš různé vlastnosti. Může být měkký, tvrdý či tzv. lístkový.
Marcipán. I když cukráři rozlišují několik druhů marcipánových hmot, základem klasického marcipánu je směsi mandlí a sacharozy. Existují i varianty v podobě tzv. perzipánové hmoty, jejímž základem jsou odhořčená jádra meruněk, případně směs obou.
Lanýžové hmoty patří k nejjemnějším hmotám, z nichž se vyrábějí speciální druhy dezertních složek. Základem lanýže je směs čokoládové či kakaové hmoty se změkčujícími přísadami (máslo či mléčný tuk), do níž se přidává alkohol, cukr atd. Konzistence může být různá, závisí na receptuře a použití.
Fondánová hmota má polotuhou až tuhou konzistenci a jemnou krystalickou strukturu. Připravuje se svařením roztoku sacharozy s přidáním škrobového sirupu. Také do fondánové hmoty se někdy přidávají další suroviny, jako mleté jádroviny, mléčné součásti, popřípadě ovocné součásti, želírující látky a čokoládové hmoty.
Informace převzaty ze serveru Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Další recepty
-
Lahodná domácí šunková pěna. Rychlá a snadná svačina už z dob našich babiček
Domácí šunková pěna je skvělou volbou pro rychlou a chutnou svačinu nebo pohoštění. Znáte snad...
-
Netradiční houbová polévka s bílým vínem a muškátovým oříškem
Tato netradiční houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a připravit něco...
-
Neodolatelné čokoládové pokušení aneb suflé, které musíte vyzkoušet
Čokoládové suflé je jedním z těch dezertů, které dokážou ohromit svou jednoduchostí a...
-
Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!
Pokud hledáte snadný recept, na který nepotřebujete mnoho surovin a zasytí vás, tak toto je ta...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)