Náš tip "Rukola a roketa"
Nevšední zpestření našeho jídleníčku nabízí Roketa setá často označovaná jako rukola. Nejde však o jednu a tutéž rostlinku. Rukola je středomořská salátová rostlina velmi populární v Itálii, Řecku či ve Francii. Její neobvyklá, ostrá chuť a specifická vůně perfektně vynikne i ve zcela jednoduché úpravě. Oproti tomu Roketa setá disponuje drobnými lístky a v našich podmínkách si ji snadno vypěstujete i sami.Rukola má tmavě zelené, hladké lístky podobné pampelišce a je příbuzná ředkvičce. Před přípravou pokrmu odřízneme stopky a spodní tuhé části listu rokety. V odstáté vodě zbavíme lístky nečistot a natřásáním je osušíme.
Pro svou štiplavou a peprnou chuť se roketa hodí jako přísada do salátu ze sladšího ovoce, je však vhodná i na obložené chlebíčky. Starší listy se vaří, mohou být dušeny na olivovém oleji s nasekaným česnekem a takto podávány samostatně jako vedlejší jídlo nebo zamíchané do horkých těstovin.
Roketa také patří do čeledi brukvovitých, její lístky jsou však drobnější a semínka jsou u nás běžně k dostání. Můžete si ji tedy lehce vypěstovat i doma, podobně jako například řeřichu.
Obě brukvovité rostlinky se výtečně hodí jako doplněk stravy. Ke zpestření jídelníčku je můžete použít třeba následovně.
Salát z hrušek a parmezánu
pro 4 osoby, příprava 10 minut
3 zralé hrušky, 2 lžičky citronové šťávy, 3 lžíce ořechového oleje, 115 g rokety nebo rukoly, 75 g parmazánu nastrouhaného na větší hobliny, pepř, toustový chléb jako přílohu
Hrušky oloupejte a zbavte jádřince. Nakrájejte je na tenké plátky a pokapejte citronovou šťávou, aby dužina nezhnědla. Přidejte listy rokety (můžete vynechat), vše oroste olejem a promíchejte. Salát rozdělte na talíře, přidejte parmazánové hobliny a ochuťte čerstvě mletým pepřem.
Salát z rajčat, fazolí a rukoly
pro 4 osoby, příprava 25 minut
750 g rajčat, 450 g sterilovaných bílých fazolí, 120 g rokety nebo rukoly, 4 cibule, 370 g tuňáka v konzervě, 3 lžíce bílého vinného octa, 4 lžíce olivového oleje, pepř, sůl
Rajčatům vyřízneme stopky a dužinu nakrájíme na tenké plátky. Z rokety odstraníme tvrdé stonky a střední žebra, listy natrháme na kousky velikosti sousta. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, tuňáka a fazole necháme okapat, rybu rozdělíme vidličkou na menší kousky. Rozšleháme ocet s olejem, osolíme, opepříme. Všechny přísady vložíme do mísy, pokapeme zálivkou a necháme čtvrt hodiny rozležet. Podáváme s bagetou.
Božský pita toast
pro 4 osoby, příprava 20 minut
8 plátků toastové pity, 3 rajčata, 1 lilek, malý svazek rokety nebo rukoly, 8 plátků mozzarelly, 2 lžíce majonézy, olej
Plátky lilku osmažíme na oleji a necháme odkapat na kuchyňském papíru. Mezi dva plátky toastového chleba potřeného majonézou vložíme vždy plátek smaženého lilku, několik plátků rajčat, listů rokety a dva plátky mozzarelly.
Pozn. redakce: 16.3.2007 prošel článek redakční úpravou. Za upozornění na správnou definici rukoly a rokety děkujeme naší čtenářce Mileně.
Další recepty
-
Lahodná domácí šunková pěna. Rychlá a snadná svačina už z dob našich babiček
Domácí šunková pěna je skvělou volbou pro rychlou a chutnou svačinu nebo pohoštění. Znáte snad...
-
Netradiční houbová polévka s bílým vínem a muškátovým oříškem
Tato netradiční houbová polévka je skvělým způsobem, jak využít čerstvé houby a připravit něco...
-
Neodolatelné čokoládové pokušení aneb suflé, které musíte vyzkoušet
Čokoládové suflé je jedním z těch dezertů, které dokážou ohromit svou jednoduchostí a...
-
Objevte kouzlo brambor po římsku. Jednoduchý recept, když vás tlačí čas i finance!
Pokud hledáte snadný recept, na který nepotřebujete mnoho surovin a zasytí vás, tak toto je ta...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)