Průměrná délka života japonských žen je 84 let. To je důvod, proč posledních 25 let drží rekord nejdéle žijících žen na světě. Nejen, že žijí nejdéle, ale také vypadají stále mladistvě.
fotografie: Freepik
Japonská spisovatelka Naomi Moriyama zkoumala svět japonské kuchyně své matky. Podle ní obsahuje tradiční japonská kuchyně potraviny, které brání nárůstu hmotnosti a stárnutí. Tyto potraviny, jako jsou ryby, mořské řasy, ovoce, sója, rýže, zelenina a zelený čaj, všechny obsahují látky proti stárnutí a jsou-li skutečně konzumovány pravidelně denně, významně přispívají ke zdravému úbytku hmotnosti a udržení váhy.
Japonci si tradiční domácí vařené jídlo, sestávající z grilovaných ryb, misky rýže, vařené zeleniny, polévky, zeleného čaje a ovoce opravdu vychutnávají. Jsou také pravděpodobně největšími konzumenty ryb na světě. Připisuje se jim téměř 10% veškeré spotřeby ryb na světě. To je poněkud překvapující ve světle skutečnosti, že představují pouze 2% světové populace.
fotografie: Freepik
Ve své knize také spisovatelka poukazuje na to, že děti jsou již od dětství seznamovány se základy zdravého stravování; to znamená jíst pomalu a vychutnávat konzumované potraviny. Existují i jiná pravidla chování u jídelního stolu - například doplňování misky v průběhu jídla, nebo nabírání obrovských porcí, není povoleno. Také se každé jídlo podává odděleně.
Dobrou zprávou pro všechny, kteří by japonskou kuchyni chtěli vyzkoušet je, že je poměrně jednoduchá - příprava jídla je pomalá a zachovává zdravý obsah suroviny na rozdíl od obvyklých způsobů vaření, představujících krátké grilování, nebo vaření v páře. Navíc japonci jedí rýži jako přílohu ke každému jídlu - ta také slouží jako náhrada za chléb. To je v podstatě jeden z rozhodujících rozdílů mezi východními a západními stravovacími návyky.
fotografie: Freepik
V Japonsku je snídaně nejdůležitějším jídlem dne a obvykle se skládá z množství jídel a nápojů, včetně zeleného čaje, dušené rýže, polévky, tofu, mladého česneku, mořských řas, omelety nebo kusu ryb.
Japonci zřídkakdy jedí sladké potraviny. Když už jsou podávány, volí vždy jen malé porce. Mnozí si myslí, že japonské ženy nemají rády čokoládu, sušenky, zmrzlinu nebo koláče, ale pravdou je, že znají negativní dlouhodobé důsledky těchto potravin na celkové zdraví.
Jak Moriyama uvádí v závěru knihy, cvičení je součástí každodenní rutiny v Japonsku, kde pro udržení zdravého životního stylu vybudovali celou kulturu cyklistiky a pěší turistiky.
napsala Renáta Řeháková
zdroj: www.naturalcuresbook.net
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)