Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Nejlepší domácí housky - recept na křupavé a vláčné houstičky

Nejlepší domácí housky - recept na křupavé a vláčné houstičky

20.9.2024 - AndreaP.

Vůně čerstvě upečených housek, která se line z kuchyně, zaručeně dokáže zvednou náladu každému i v těchto těžkých dnech. Navíc jejich příprava není vůbec složitá, takže si je hravě zvládnete doma připravit. Potřebovat k tomu budete jen pár základních surovin. A pak nám jistě dáte za pravdu, že domácí housky jsou chuťově bezkonkurenční a ty v obchodech už budete obcházet velikým obloukem. A když si na ně pak namažete domácí šunkovou pomazánku, tak podzimní pohodě už nestojí v cestě vůbec nic. 

(fotografie: https://depositphotos.com)

Potřebujeme:

  • 270 ml vlažného mléka
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 50 g másla
  • lžička cukru
  • 2 žicky soli
  • 500 g hladké mouky
  • 1 vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
  • hrubozrnná sůl, kmín, mák, nebo semínka na posypání

 

Do mléka nasypte droždí, vmíchejte 2 lžíce mouky a cukr. Překryjte utěrkou a nechte 10 minut odstát.

Do větší mísy nasypte mouku a sůl, přidejte vejce, rozpuštěné máslo a mléko smíchané s droždím.

Ze všech ingrediencí vypracujte pružné těsto pomocí měchačky, nebo robotu. Na závěr těsto vyklopte na pomoučený val a propracujte rukama.

Těsto vložte do čisté nádoby, poprašte moukou a zakryjte potravinovou folií. Nechte 2 hodiny kynout.

Vykynuté těsto rozdělte na 8 dílů a z každého upleťte housku.

Housky vyskládejte na plech a nechte pod utěrkou ještě 15 minut kynout. Poté je potřete rozšlehaným vejcem a posypte solí, kmínem nebo mákem.

Pečte na 200°C dozlatova.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz