Rýže podle císařovny je skvělý dezert, jehož základem je tradiční mléčná rýže v netradiční úpravě. O hlavní chuť se zde stará kandované ovoce naložené v rumu a také vanilka. Nelze dohledat, odkud se vzal zrovna tento název tohoto receptu. Je možné, že opravdu pochází z historických pramenů a v dobách dávno minulých si na tomto dezertu pochutnávala nějaká šlechtična či vyšší společenské vrstvy, jelikož kandované ovoce či vanilku si v té době běžní občané dovolit nemohli. Nicméně doba pokročila, tyto suroviny jsou nyní dostupné již všem, a tak nám nic nebrání v tom si tento dezert vyzkoušet. Je sladký, osvěžující, netradiční, příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Potřebujeme:
- 0,5 l mléka
- 100 g rýže
- 30 g másla
- 20 g želatiny
- 100 g cukru
- 50 g kandovaného ovoce
- 2 lžíce rumu
- 0,2 l šlehačky
- sůl
- kousek vanilky
Rýži přebereme, opereme a dáme vařit do osoleného mléka. Když je rýže téměř hotová, přidáme k ní vanilku a cukr a dovaříme ji.
Uvařenou rýži sundáme z ohně, přimícháme máslo a želatinu předem namočenou v 0,1 l horké vody a dobře rozmíchanou, kandované ovoce drobně nakrájené a předem namočené v rumu. Vše dobře zamícháme a necháme prochladnout.
Mezitím ušleháme šlehačku.
Jakmile směs začne houstnout, opatrně přimícháme ušlehanou šlehačku, upravíme do připravených misek a necháme řádně prochladnout.
Před podáváním pokapeme zbylým alkoholem, dle chuti dozdobíme různorodým ovocem a podáváme.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)