Ač je název tohoto článku pro někoho asi lehce zavádějící, tak ne, opravdu jsme se nespletli a bude se jednat i tentokráte o recept. Ale začít musíme hezky od začátku ...
Listopad je měsíc nevlídný. Venku zima, mlhy, ve vzduchu je cítit blížící se sníh. Brzy je tma. A právě na začátku tohoto měsíce se rozsvítí tisíce světýlek v zahradách posledního odpočinku, kam chodíme s kyticemi či věnečky za těmi, které jsme měli rádi a při svitu svíček jim věnujeme tichou vzpomínku. Je to stará tradice, kterou uctívali již staří Keltové.
A jelikož se zde zabýváme rovněž historickými recepty našich (pra)předků, zajímalo nás, které jídlo je spojeno právě s tímto svátkem. A našli jsme! Jedná se o pokrm nazývající se buď přímo Dušičky, v některých oblastech pak Kosti podle tvaru, které toto pečivo mívalo.
Dušičky a kosti
Je to velmi starobylé pečivo, které se peklo zřejmě v celé Evropě a sloužilo zprvu jako obětní dar zemřelému, pak jako almužna žebrákům o svátku Všech svatých a Památce zemřelých, ale také se dávalo příbuzným a sousedům při úmrtí člena rodiny. Způsobů přípravy tohoto pečiva je mnoho. Bývalo z těsta koblihového, buchtového, chlebového, ale nejčastěji levnějšího rohlíkového. Také tvarově má mnoho podob : jsou to zkřízené kosti, rohlíky, podlouhlé žemličky uprostřed promáčknuté, věnečky splétané ze dvou pramenů a mnoho dalších.
A jak si je tedy připravíme? Vyzkoušíme si nejrozšířenější - rohlíkové těsto :
- 1/2 kg hladké mouky
- lžička soli
- dvě lžičky cukru
- 3-4 dkg droždí
- 1 vejce
- 1-2 lžíce oleje či sádla
- teplé mléko k zadělání těsta
- smetana či žloutek na následné potření
- na posyp - lněné, sezamové, makové či slunečnicové semínka, případně kmín, sůl ...
Do mouky dáme sůl, cukr, droždí do důlku. Přidáme vejce (dává se hlavně pro barvu), olej a poté postupně přidáváme mléko, dokud nám nevznikne hladké lehké těsto. Necháme vykynout, a poté tvarujeme na vále požadované tvary. Srovnáme na plech a opět necháme vykynout. Poté potřeme smetanou či rozšlehaným žloutkem, posypeme a rychle upečeme v horké troubě. Je to velmi chutné pečivo určené k rychlé spotřebě.
napsala Andrea Pastirčáková
Zdroj: čerpáno z knihy Kamily Skopové Hody půsty masopusty, zabývající se lidovými tradicemi po celý rok
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)