Kdy začít péct vánoční cukroví? / foto Freepik
Kdy se pustit do pečení, s jakým druhem cukroví začít a jaké druhy si naopak nechat na konec? Odpověď na otázku, kdy začít, není tak úplně jednoduchá. Někdo už peče začátkem listopadu, někdo naopak začne plašit 20. prosince...tak jak to tedy je?
Přípravte si vše potřebné
Než začneme péct a zdobit, tak si musíme rozvrhnout práci a ta začíná nakoupením trvanlivých surovin (ořechů, mouky, cukru, kakaa, marmelády, čokolády), nachystáním a pořízení pečicích pomůcek a potřeb (plechů, formiček, vykrajovátek, pomůcek na zdobení atd.).
Tři týdny před Štědrým dnem je přibližně doba, kdy bychom se měli dát nejpozději do pečení, pakliže chceme všem druhům cukroví dopřát jeho individuální čas na uležení a pokud se chceme vyhnout nahromadění přípravy a samotného pečení do několika posledních dnů před Vánocemi.
Úplně první příjdou na řadu perníčky a zázvorky. Potřebují totiž dostatečnou dobu k odležení, minimálně těch 14 dní, ještě lépe 3 týdny .... prostě jak už máme zakódováno od dětství, sv. Mikuláš peče perníčky.
Oříškové cukroví a různé druhy tzv.čajového cukroví potřebují taky nějaký ten čas k odležení. Tady ale nemusíme až tak spěchat, 14 dní je dostačujících.
Oblíbené linecké cukroví pečeme zhruba deset dní před vánocemi. Se slepováním, zdobením a potíráním různými polevami ale ještě poté pár dní počkejte, úplně stačí toto udělat zhruba kolem 21.prosince.
Přečtěte si také: Vánoční pečení začíná. Finty a tipy, jak jednoduše upéct to nejlepší cukroví!
Sněhové pečivo nepotřebuje vlastně žádnou dobu k odležení, nejchutnější je čerstvé, kdy je křehké, takže pečeme také až nakonec.
Oblíbené nepečené cukroví se dělá rovněž téměř nakonec (velmi často se využijí různé zbytky z pečeného cukroví), na řadu tak přichází dva, max. tři dny před vánocemi.
A co třeba vánočka? Tak ta je zcela nejlepší určitě v den upečení, případně ještě tak na druhý den, takže tu pečte ideálně až na Štědrý den.
Aby Vaše snaha nepřišla na zmar, je potřeba dodržet také správné skladování Vašeho cukroví. Nejdůležitější je uchovat cukroví v chladu. . Perníčky a např. vanilkové rohlíčky potřebují k rozležení vlhkost, nejlépe jim tedy svědčí papírové krabice. Naopak křehké a nepečené cukroví potřebuje sucho.
Zdroje: vareni.cz, svetcukraru.cz, redakce Babinet.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)