Škubánky jsou tradiční český pokrm, který si pamatuje mnoho z nás z dob dětství, kdy nám je s láskou připravovaly naše babičky. Tento jednoduchý a chutný recept, založený na bramborách a hrubé mouce, je ideální pro ty chladnější dny, kdy hledáme něco sytého a hřejivého. Škubánky jsou nejen velmi snadné na přípravu, ale také umožňují variabilitu v podávání - mohou být sladké i slané, záleží jen na vaší chuti. Dnes si ukážeme, jak připravit škubánky s opečenou strouhankou a moučkovým cukrem, což je jedna z nejoblíbenějších variant.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 2 kg oloupaných brambor
- vodu na uvaření brambor
- 600 g hrubé mouky
- sůl
- 100 g másla
- 400 g strouhanky
- 300 g cukru moučka
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme téměř do měkka.
Poté vodu částečně slijeme, přibližně polovinu.
Nasypeme hrubou mouku, defacto jí zasypeme brambory a vařečkou uděláme ve prostřed díru do brambor až ke dnu, můžeme jich udělat i více.
Zakryjeme pokličkou a necháme velmi pozvolna vařit, asi 20 minut. Mouka se musí propařit.
Horkou směs brambor a mouky poté společně rozmačkáme a promícháme do hladké hmoty.
Strouhanku prosijeme přes síto a pomalu opražíme na suché pánvičce.
Když začne strouhanka zlátnout, přidáme máslo a část moučkového cukru. Společně ještě krátce orestujeme.
Lžící namočenou do másla vykrajujeme noky, klademe je na talíř a tam je sypeme opečenou strouhankou a moučkovým cukrem.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)