Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Tradiční škubánky se strouhankou aneb česká sytá klasika našich babiček

Tradiční škubánky se strouhankou aneb česká sytá klasika našich babiček

10.11.2024 - AndreaP.

Škubánky jsou tradiční český pokrm, který si pamatuje mnoho z nás z dob dětství, kdy nám je s láskou připravovaly naše babičky. Tento jednoduchý a chutný recept, založený na bramborách a hrubé mouce, je ideální pro ty chladnější dny, kdy hledáme něco sytého a hřejivého. Škubánky jsou nejen velmi snadné na přípravu, ale také umožňují variabilitu v podávání - mohou být sladké i slané, záleží jen na vaší chuti. Dnes si ukážeme, jak připravit škubánky s opečenou strouhankou a moučkovým cukrem, což je jedna z nejoblíbenějších variant. 

(fotografie: Freepik)

Potřebujeme:

  • 2 kg oloupaných brambor
  • vodu na uvaření brambor
  • 600 g hrubé mouky
  • sůl 
  • 100 g másla
  • 400 g strouhanky
  • 300 g cukru moučka

 

Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme a uvaříme téměř do měkka.

Poté vodu částečně slijeme, přibližně polovinu.

Nasypeme hrubou mouku, defacto jí zasypeme brambory a vařečkou uděláme ve prostřed díru do brambor až ke dnu, můžeme jich udělat i více.     

Zakryjeme pokličkou a necháme velmi pozvolna vařit, asi 20 minut. Mouka se musí propařit.

Horkou směs brambor a mouky poté společně rozmačkáme a promícháme do hladké hmoty.

Strouhanku prosijeme přes síto a pomalu opražíme na suché pánvičce.

Když začne strouhanka zlátnout, přidáme máslo a část moučkového cukru. Společně ještě krátce orestujeme.

Lžící namočenou do másla vykrajujeme noky, klademe je na talíř a tam je sypeme opečenou strouhankou a moučkovým cukrem.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz