Babinet.cz  /  Recepty  /  Baklava jinak

Baklava jinak

4.1.2006 - Redakce Babinet
  • 300 g lístkového těsta kupovaného nebo domácího
  • 3/8 l vanilkového sirupu viz.příprava
Nádivka:
  • 1/4 kg loupaných mandlí
  • 250 g másla
  • 120 g pískového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 40 g jemné strouhanky
Těsto rozdělíme na dva stejné díly a každý rozválíme. Nádivka: smícháme strouhanku, mandle, jemně roztlučené v hmoždíři a 150 g másla a smažíme 5 minut na pánvi za stálého míchání. Po stáhnutí z ohně přimícháme 120 g cukru a sáček vanilkového cukru. Oba díly těsta poosypeme nádivkou a svineme. Pak silně vymastíme velkou ohnivzdornou mísu a umístíme do ní oba záviny. Stáčíme je šnekovitě do středu, jedno těsto napojíme na druhé a částí másla potřeme povrch. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Mezitím připravíme hustší vanilkový sirup: 3/8 l vody svaříme se 700 g krystalového cukru a těsně před stáhnutím z ohně přidáme šťávu z 1 citronu. Sirup necháme vychladnout a nalijeme na baklavu. Pak ji můžeme ještě posypat mletými mandlemi. Krájíme ji na tenčí plátky a zdobíme šlehačkou. Podáváme studené.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz