Kuřecí maso patří mezi neoblíbenější suroviny v našich kuchyních. Jeho univerzálnost umožňuje nepřeberné množství úprav, díky kterým můžeme vytvářet lahodná a výživná jídla pro každou příležitost. Dnes vám přinášíme jeden z těch receptů, který opravdu stojí za to vyzkoušet. Pečené kuře s citrónem, česnekem a čerstvými bylinkami vás ohromí svou jednoduchostí a bohatou chutí. Představte si kuře s křupavou kůrčičkou, která je výsledkem pečení při vysoké teplotě , se šťavnatým ochuceným masem. K tomu přidejte aromatickou omáčku s nádechem bílého vína a tymiánu, která dokonale doplní chuť kuřete. Je to ideální recept pro rodinnou večeři nebo pro příležitost, kdy chcete své blízké ohromit něčím speciálním.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 1 větší kuře
- 1 citrón
- 4 stroužky česneku
- snítky čerstvého koření (tymián, oregano, šalvěj)
- 2 lžičky másla
- sůl
- 1/4 lžičky černého mletého pepře
Na omáčku:
- 2 lžičky hladké mouky
- 1/2 l kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku suchého bílého vína
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
Vezměte kuře a nožem udělejte otvory do kůže, do nichž vložte plátky citrónu, kousky česneku a nasekané bylinky. Následně kuře potřete rozpuštěným máslem se solí a pepřem, a to jak zvenku, tak i zevnitř.
Kuře vložte do předehřáté trouby a pečte při vysoké teplotě cca 30 minut. Poté teplotu snižte a pečte dalších 45 minut.
Postup přípravy omáčky:
Vyjměte kuře z pekáče a zbývající šťávu přelijte do pánve.
Nechte rozehřát na mírném ohni a přimíchejte hladkou mouku. Vařte cca 1 minutu a postupně přidávejte kuřecí vývar, bílé víno a nadrobno nakrájený tymián. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne.
Hotové kuře servírujte s omáčkou a vařenou rýží nebo bramborem.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)