Občas narazíme na recept, který nás prostě chytí za srdce. A tohle přesně byl ten případ. Když jsem totiž narazila na tento recept, věděla jsem, že ho musím vyzkoušet. Proč? Hlavním důvodem byl lilek - zelenina, která u nás doma nikdy nebyla příliš populární. Ale nevzdávám se zkoušet nové věci. Recept pochází od Lenky Požárové, což je vždy záruka úspěchu. Ale jako každá správná kuchařka jsem si ho trochu upravila dle svého gusta. Chtěla jsem zjistit, zda se mi podaří překonat odpor rodiny k lilku a zároveň jim nabídnout něco nového a chutného. Výsledná kombinace chutí česneku a medu mě naprosto překvapila a musím říct, že to byla láska na první sousto.
(fotografie: Freepik)
Potřebujeme:
- 800 g kuřecího masa
- 800 g lilku
- 100 g kešu oříšků
- 2 lžíce medu
- 4 velké stroužky česneku
- sůl
- olej
- máta na ozdobu (přiznávám, že mátu jsem neměla, zdobila jsem listovým špenátem)
Nejprve si dejte vařit rýži, jelikož příprava masa s lilkem je velmi rychlá, tak ať pak zbytečně nečekáte, až se rýže dovaří.
Maso nakrájejte na nudličky, osolte a opečte naprudko na pánvi v trošce oleje.
Až maso začne zlátnout, přidejte lilek pokrájený na kostky, mírně osolte a přikryté duste asi 5 minut (dokud není lilek měkký). Pak přidejte kešu oříšky a opékejte další cca minutu.
Na závěr vmíchejte rozmačkaný česnek a med, řádně promíchejte a sundejte z plotýnky.
Tady jsem si nejprve myslela, že dám na talíř porci masovo-lilkové směsi a k tomu kopeček rýže. Tak nějak na poslední chvíli mě napadlo, dát rýži přímo do směsi. Důvod byl hlavně ten, že směs vlastně nemá žádnou šťávu, tak by rýže jako taková byla úplně suchá, což jsem nechtěla, navíc vmíchaná rýže přece jen více zamaskuje lilek. Takže ... vsypte uvařenou rýži, lehce promíchejte, posypejte zeleným a podávejte.
PS : Jak tedy nakonec dopadla výzva? Manžel si šel přidat, vyhrála jsem (teda lilek)!
Tip na závěr : masovo-lilkovou směs (bez rýže) můžete také plnit do tortilových placek.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)