Mrkev v zimě? Proč ne.
Zdá se vám, že na mrkev není zrovna správný čas? Nenechte se mýlit. Chcete-li být odolní vůči náletům bacilů, stále ostře vidět a mít dobré zažívání, pak není lepšího pomocníka. Navíc je mrkev vhodná pro revmatiky a tvoří důležitý prvek při léčbě nervových poruch. Mrkev je prostě jednička, a to vám potvrdí i nově vydaný díl Zapálené kuchařky Lenky Požárové Což takhle dát si mrkev.Ani v pořadí už třetímu dílu série Zapálených kuchařek nechybí originalita a šmrnc. Stejně jako předcházející "Dýně" a "Špenát", i "Mrkev" nabízí na padesát unikátních receptů, při jejichž přípravě a především při následné konzumaci se rozhodně nudit nebudete.
Navíc se nám blíží svátek sv.Valentýna. Den, kdy můžete svou drahou polovičku potěšit dobrým papáním. Proč tedy nezkusit třeba:
Provensálský mrkvový šunkoláč /po čertech dobrý/
pro 4 osoby, příprava 20 minut + 35 minut pečení
500 g listového těsta, 400 g mrkve, 250 g syrovátkového sýra ricotta, 200 g šunky, 100 g balkánského sýra, 2 vejce, 2 cibule, 2 lžíce provensálského koření, sůl
Mrkev, cibuli a šunku nakrájejte na kostičky. Mrkev povařte do poloměkka, sceďte a promíchejte se šunkou, cibulí a rozdrobeným balkánským sýrem.
Ricottu rozšlehejte s vejci a provensálským kořením, dle chuti osolte. Vmíchejte k mrkvové směsi.
Dortovou formu vyložte těstem, vytvarujte okraje a nalijte mrkvovou směs. Zapékejte asi 35 minut při teplotě 220 stupňů Celsia (v horkovzdušné troubě asi 200 stupňů C).
Tip: místo šunky můžete zkusit koláč připravit z mletého masa.
Bezmasá varianta: šunku zkrátka vynechete, přidejte pokrájené uzené tofu.
Datlíkův mrkvový malakov /ovoněný citrónem/
příprava 30 minut + odležení přes noc
400 ml mléka, 200 g mrkve, 160 g piškotů, 160 g datlí bez pecek, 100 g krupice, 1 lžička strouhané citrónové kůry, neslazené kakao na ozdobu
Krupici vsypte do studeného mléka a ohřívejte za stálého míchání, dokud nevznikne hustá kaše. Odstavte, vmíchejte sekané datle a jemně strouhanou mrkev. Rozmíchejte a ochuťte citrónovou kůrou.
Piškoty rozložte na dno vyšší formy (například dortové) a potřete krémem. Střídejte další vrstvy piškotů a krému. Zakončete krémem. Uložte do ledničky přes noc.
Před podáváním poprašte kakaem (nejlépe pomocí jemného sítka). Rozkrájejte na kousky a každý řez můžete ozdobit kopečkem jemně strouhané mrkve.
Že se vám toto mrkvové potěšení zamlouvá? Zapálenou kuchařku Což takhle dát si mrkev si můžete přímo objednat, a to prostřednictvím stránek www.zapalena-kucharka.cz.
Všechny díly navíc najdete ve větších knihkupectvích, prodejnách zdravé výživy a hypermaketech Globus a Hypernova.
Další recepty
-
Experiment v kuchyni aneb jak propašovat lilek na talíř
Občas narazíme na recept, který nás prostě chytí za srdce. A tohle přesně byl ten případ. Když jsem totiž...
-
Jak na perfektní pečené kuře? Citrón, česnek, bílé víno a tymiánová omáčka
Kuřecí maso patří mezi neoblíbenější suroviny v našich kuchyních. Jeho univerzálnost...
-
Kynuté svatomartinské rohlíčky plněné mrkvovou nádivkou
V dnešním receptu se ponoříme do naší krásné historie a připomene si jeden z receptů...
-
Pečená svatomartinská husa jako od babičky aneb tipy a triky generacemi prověřené
Před námi je období plné podzimních slavností a oslav, které neodmyslitelně patří k...
Oblíbené recepty
Náš tip
-
Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem
na webu pravopisne.cz
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)