Podávání vína a vody je v zemích s rozvinutou vinnou kulturou naprostou samozřejmostí. Milovníci vína ve Francii nebo Itálii už dávno ví, že voda k vínu neodmyslitelně patří. Zvláště v blížících se letních měsících. Víno totiž, stejně jako každý jiný alkohol, dehydruje lidský organizmus. Proto je nutné při jeho konzumaci stále doplňovat tekutiny.
O tom, že by se k vínu měla podávat také voda, zatím lidé v České republice příliš neví. Kultura pití vína u nás není zdaleka tak rozvinutá jako v tradičních vinařských zemích. Přitom právě v letních měsících je voda k vínu velmi důležitá. Každý totiž ví, že konzumace vína se může v letních parnech velmi rychle proměnit v nepříjemný stav opilosti.
„Víno je pořád alkohol a jako takový tělo samozřejmě dehydruje. Proto je podávání vody k vínu důležité. Řekl bych až nezbytné. Díky vodě si víno navíc lépe vychutnáte. Voda totiž pročišťuje chuťové kanálky, což prožitek z vína citelně zintenzivňuje,“ říká sommelier Milan Krejčí, vicemistr soutěže "The Best Sommelier in the World 2010“.
Není voda jako voda!
Stejně jako se různá vína snoubí s různými druhy pokrmů, i klasická voda může zdůraznit nebo naopak pokazit chuťový zážitek z vína. Je proto důležité vybírat si k vínu správnou vodu. Takovou, která nepoškozuje jeho chuť ani dochuť. Aby milovníci vína měli snadnější výběr, zavedl Vinařský institut ČR na konci roku 2010 certifikaci Voda vhodná k vínu. Známku „Voda vhodná k vínu“ získá pouze ta voda, která je díky své chuti a složení vhodná k degustaci vína.
O udělení certifikátu rozhodují odborníci – nezávislí balneologové a sommelieři z Asociace sommelierů ČR. „Voda patří neodmyslitelně ke kultuře pití vína. Je však nesmírně důležité vědět, jakou vodu k vínu pijete. Voda s nevhodným složením nebo chutí může dojem z pití vína naprosto pokazit. Proto jsme se rozhodli zavést certifikát Voda vhodná k vínu. Aby lidé na první pohled poznali, která voda se k vínu hodí a která ne,“ říká ředitel Vinařského Institutu ČR Ing. Petr Psotka.
Prvním držitelem certifikátu se stala pramenitá voda Rajec. Viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák vysvětluje: „Hodnotili jsme celkem 11 parametrů. Svěžest, pečlivost, čirost, obsah cizorodých pachů, kyselost, slanost, texturu, intenzitu, jemnost, vyváženost a perzistenci. Ve všech bodech voda Rajec obstála. Proto ji můžeme ke konzumaci s vínem jen doporučit.“ O udělení certifikátu žádají i další producenti stolních a pramenitých vod.
Jak vlastně vodu k vínu podávat?
Při podávání vody k vínu se stačí řídit jednoduchými pravidly. Není to nic složitého. Vodu servírovanou k vínu je potřeba především správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 až 11 stupni Celsia. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu. K mladým bílým a růžovým vínům sommelieři doporučují volit vody jemně perlivé, někdy i perlivé. Stejně tak se tyto vody hodí k šumivým vínům.
K červenému vínu pak zásadně patří voda neperlivá. Oku lahodící je jistě podávání vody v karafě. Je mnohem estetičtější než plastová láhev. Do karafy však nedávejte led, tedy pokud není vyroben ze stejné vody, jako je ta podávaná. Její výslednou chuť může totiž zcela změnit. Rozdíl často rozezná i úplný laik.
Namíchejte si z vína a vody osvěžující letní drink
Voda patří k vínu nejen při stolování. Využít ji můžete také při přípravě letních drinků. Z růžových vín (jako jediných) lze totiž připravovat míchané nápoje. Existuje jich veliké množství. Kromě růžového vína a kvalitní vody (tedy nejlépe pramenité vody Rajec) je na jejich výrobu potřeba už jen pár dalších ingrediencí – především ovoce, led, případně ochucený sirup.
„Růžová vína jsou k přípravě osvěžujících letních drinků jako dělaná. Jsou lehká, mají příjemnou kyselinku a díky vodě, která v nich je obsažená vám prakticky nehrozí nepříjemný stav opilosti. Je to ideální pití k bazénu nebo na zahradní párty,“ říká barman Petr Chmelík, autor několika růžových drinků. Přehled růžových drinků a jednotlivé recepty jsou volně přístupné na webu www.ruzove.cz.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)