Ingredience:
- 750 g polohrubé mouky
- 375 ml mléka
- 40 g čerstvého pekařského droždí
- 2 žloutky
- 150 g moučkového cukru
- 150 g čerstvého pravého másla
- 2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
- 2 lžíce oloupaných a nasekaných mandlí
- nastrouhaná kůra z menšího omytého citrónu (nejlépe bio citrónu)
- 1 lžíce vanilkového cukru (odpovídá 1 ks sáčku)
- špetka soli
- špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
- 1 vejce na potření mazance
- tuk na vymazání plechu (pečicí papír ušetří práci s mytím plechu)
Postup přípravy:
Prosetou mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, špetku soli, trochu strouhaného muškátového oříšku nebo květu a jemně nastrouhanou citrónovou kůru.
Na pánvičce si mezitím necháme rozpustit máslo. Mezitím si připravíme kvásek: polovinu dávky mléka mírně zahřejeme, přidáme do něj kvasnice, lžíci cukru, trochu mouky a necháme vykynout. Hotový kvásek přidáme do mísy s moukou. Ve zbylém mléce rozmícháme dva žloutky a vše přidáme do mísy. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, to pak necháme v míse vykynout. Do těsta vmícháme nasekané mandle a rozinky a znovu opakujeme proces kynutí.
Z těsta vypracujeme kulatý bochánek, položíme jej na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, dozdobíme plátky mandlí a pečeme při 150 °C zhruba 50 – 60 minut.
Za úspěchem nejlepších pekařů nestojí pouze talent a kvalitní suroviny. Stejně důležité může být i používané pečící náčíní.
Řadu na pečení Fiskars Functional Form navrhli mezinárodně uznávaní designéři Tobias Wandrup a Jakob Heiberger pro maximální požitek z pečení. Sada obsahuje čtyři nástroje pro výrobu chutného pečiva: metličku, lopatku na obracení, váleček a silikonový štěteček. Během vývoje nástrojů kladli designéři Tobias Wadrup a Jakob Heiberg důraz na vynikající užitnost, tvar, ergonomii, materiály, texturu, trvanlivost a vzhled.
Celá sada pečícího náčiní je k dostání v oranžovo-černé barevné kombinaci, která je pro Fiskars typická. Ergonomické rukojeti zajišťují pohodlný úchop a práci ve správném úhlu.
Například silikonový štěteček můžete nastavit do tří rozdílných poloh. Práce s ním je tedy jednodušší a dobře potřené pečivo je zlatavé a rovnoměrně propečené. Obracečka je rovněž nastavitelná do různých úhlů a její asymetrická hlava potažená silikonem snese teplotu až do 180°C.
Nerezová metlička je rovněž potažena silikonem, který zabraňuje poškrábání povrchu misky. Tvar je navržen tak, aby metlička dosáhla i do okrajů nádob. Váleček na těsto vytvořený po konzultaci s profesionálními pekaři získal několik designérských cen (iF Product Design Award 2010, Red Dot Design Award 2010) a je snem každého pekaře. Povrch válečku je potažen teflonem, je tedy vysoce nepřilnavý a použitelný i na zpracování lepivých těst. Rukojeti válečku jsou umístěny pod úhlem 70 stupňů, stejně jako je tomu u řídítek jízdního kola, umožňují tak pohodlný úchop a práce s ním méně zatěžuje zápěstí. Díky speciálnímu designu rukojetí Vám na uskladnění válečku stačí daleko menší prostor, než je tomu u klasických válečků.
Pečící sada Functional Form
Metla
(Číslo produktu: 858105)
- Metličky potažené silikonem, brání hluku a odření misky při šlehání
- Ergonomické držadlo
- Cena: 229,- Kč
Váleček na těsto s nepřilnavým povrchem
(Číslo produktu: 858174)
- Ocelový váleček potažený nepřilnavým povrchem
- Ergonomicky tvarovaná držadla
- Cena: 589,- Kč
Mašlovačka se silikonovými vlákny
(Číslo produktu: 858110)
- Tepelně odolná silikonová mašlovačka
- Dá se nastavit do požadovaného úhlu - tři polohy
- Vlákna mají speciální tvar pro zachycení většího množství oleje
- Ergonomické měkké držadlo
- Cena: 229,- Kč
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)