Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Upečte si pravý velikonoční mazanec

Upečte si pravý velikonoční mazanec

23.3.2013 - redakce Babinet.cz

Ingredience:

  • 750 g polohrubé mouky
  • 375 ml mléka
  • 40 g čerstvého pekařského droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g čerstvého pravého másla
  • 2 lžíce rozinek předem namočených v rumu
  • 2 lžíce oloupaných a nasekaných mandlí
  • nastrouhaná kůra z menšího omytého citrónu (nejlépe bio citrónu)
  • 1 lžíce vanilkového cukru (odpovídá 1 ks sáčku)
  • špetka soli
  • špetka strouhaného muškátového oříšku nebo květu
  • 1 vejce na potření mazance
  • tuk na vymazání plechu (pečicí papír ušetří práci s mytím plechu)

Postup přípravy:

Prosetou mouku smícháme s moučkovým cukrem, přidáme vanilkový cukr, špetku soli, trochu strouhaného muškátového oříšku nebo květu a jemně nastrouhanou citrónovou kůru.

Na pánvičce si mezitím necháme rozpustit máslo. Mezitím si připravíme kvásek: polovinu dávky mléka mírně zahřejeme, přidáme do něj kvasnice, lžíci cukru, trochu mouky a necháme vykynout. Hotový kvásek přidáme do mísy s moukou. Ve zbylém mléce rozmícháme dva žloutky a vše přidáme do mísy. Ze směsi vypracujeme hladké těsto, to pak necháme v míse vykynout. Do těsta vmícháme nasekané mandle a rozinky a znovu opakujeme proces kynutí.

Z těsta vypracujeme kulatý bochánek, položíme jej na plech, potřeme rozšlehaným vejcem, dozdobíme  plátky mandlí a pečeme při 150 °C zhruba 50 – 60 minut.

 

Za úspěchem nejlepších pekařů nestojí pouze talent a kvalitní suroviny. Stejně důležité může být i používané pečící náčíní.

Řadu na pečení Fiskars Functional Form navrhli mezinárodně uznávaní designéři Tobias Wandrup a Jakob Heiberger pro maximální požitek z pečení. Sada obsahuje čtyři nástroje pro výrobu chutného pečiva: metličku, lopatku na obracení, váleček a silikonový štěteček. Během vývoje nástrojů kladli designéři Tobias Wadrup a Jakob Heiberg důraz na vynikající užitnost, tvar, ergonomii, materiály, texturu, trvanlivost a vzhled.

Celá sada pečícího náčiní je k dostání v oranžovo-černé barevné kombinaci, která je pro Fiskars typická. Ergonomické rukojeti zajišťují pohodlný úchop a práci ve správném úhlu.

Například silikonový štěteček můžete nastavit do tří rozdílných poloh. Práce s ním je tedy jednodušší a dobře potřené pečivo je zlatavé a rovnoměrně propečené. Obracečka je rovněž nastavitelná do různých úhlů a její asymetrická hlava potažená silikonem snese teplotu až do 180°C.

Nerezová metlička je rovněž potažena silikonem, který  zabraňuje poškrábání povrchu misky. Tvar je navržen tak, aby metlička dosáhla i do okrajů nádob. Váleček na těsto vytvořený po konzultaci s profesionálními pekaři získal několik designérských cen (iF Product Design Award 2010, Red Dot Design Award 2010) a je snem každého pekaře. Povrch válečku je potažen teflonem, je tedy vysoce nepřilnavý a použitelný i na zpracování lepivých těst. Rukojeti válečku jsou umístěny pod úhlem 70 stupňů, stejně jako je tomu u řídítek jízdního kola, umožňují tak pohodlný úchop a práce s ním méně zatěžuje zápěstí. Díky speciálnímu designu rukojetí Vám na uskladnění válečku stačí daleko menší prostor, než  je tomu u klasických válečků.

Pečící sada Functional Form

Metla

(Číslo produktu: 858105)

  • Metličky potažené silikonem, brání hluku a odření misky při šlehání
  • Ergonomické držadlo
  • Cena: 229,- Kč

 

 

Váleček na těsto s nepřilnavým povrchem

(Číslo produktu: 858174)

  • Ocelový váleček potažený nepřilnavým povrchem
  • Ergonomicky tvarovaná držadla
  • Cena: 589,- Kč

 

 

Mašlovačka se silikonovými vlákny

(Číslo produktu: 858110)

  • Tepelně odolná silikonová mašlovačka
  • Dá se nastavit do požadovaného úhlu - tři polohy
  • Vlákna mají speciální tvar pro zachycení většího množství oleje
  • Ergonomické měkké držadlo
  • Cena: 229,- Kč

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz