V minulém díle sladkého vánočního listování knihou Stolečku prostři se z roku 1949 jsem vám mimo jiné slíbila, že nás čekají také drobné slané dobroty vhodné nejen na vánoční stůl. Recepty jsou staré desítky let, odzkoušené našimi babičkami a jsou vhodné jako doplnění slavnostně prostřených stolů, případně jako takové odlehčení sladké chuti, která se s vánocemi díky cukroví doslova pojí. Stačí si vzít na talíř pár kousků lahodného slaného pečiva, k tomu sklenici vína a pohodová atmosféra může začít.
Smetanové tyčinky
- 50 dkg hladké mouky
- sůl
- 6 dkg tuku
- 1/8 l mléka nebo smetany
- 1 žloutek
- lžička cukru
- 2 lžíce mléka
- 1/2 dkg kvasnic
Na potření : bílek, hrubá sůl, kmín
V míse rozmícháme na kašičku rozdrobené droždí, sypký cukr a vlažné mléko. K tomu prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme jemně nakrájený tuk, žloutek, smetanu (mléko) a těsto necháme na teplém místě vykynout. Pak tvoříme tenké tyčky, klademe je na vymazaný plech, potřeme bílkem, posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme do zlatova.
Sýrové větrníčky z odpalovaného těsta
- 1/8 l vody
- sůl
- 3 dkg másla
- 7 dkg hrubé mouky
- 2 vejce
- na špičku nože kypřícího prášku
Krém : 5 dkg strouhaného sýra, 5 dkg másla, špetka papriky, špetka soli
Do rendlíku dáme vodu, tuk a špetku soli. Přivedeme do varu, přisypeme mouku a vařečkou mícháme tak dlouho, až se těsto přestane přichycovat na stěny a dno rendlíku. Dáme je do mísy a mícháme do vychladnutí. Pak přidáme kypřící prášek a vajíčka, jedno po druhém. Dobře promíchané těsto dáme do pytlíčku opatřeného hvězdičkovou trubičkou a na pomaštěný plech vytlačujeme dále od sebe hromádky. Zprudka pečeme, aby naběhly. Vychladlé rozkrojíme a plníme krémem.
Krém - máslo třeme se špetkou soli, papriky a strouhaným sýrem.
Pečivo z brynzy
- 12 dkg tuku
- 12 dkg brynzy
- 17 dkg hladké mouky
- 1 vejce
- sůl
- kmín
- vejce na potření
Do mísy prosijeme mouku, přidáme brynzu a nakrájený tuk. Hmotu spojíme s vejcem a solí. Z těsta vyválíme placku, vypichujeme kolečka, dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme ve středně teplé troubě.
(fotografie ilustrační)
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)