V dnešním článku se vydáme opět do historie, a to k receptům našich prapředků, tentokráte zabrousíme do roku 1937. Inspirací budiž nám kniha Marie Jelínkové Učebnice vaření pro vyšší třídy škol obecných a pro školy měšťanské, kdy kniha je plná užitečných postřehů a rad vhodných a platných i v dnešní době, to jest skoro 80 let po jejím vydání. Recept, který jsem z ní pro dnešní den vybrala, se skládá jen ze tří lehce dostupných surovin a nezbytné soli a má netypický název...
Zahýbance
- 3/4 kg brambor
- 15 dkg mouky
- sůl
- 1/2 kg jablek
Z mouky a uvařených vystydlých brambor se vypracuje osolené těsto, ze kterého se vyválí placka. Polovina této placky se posype rozkrájenými jablky a přes ně se překlopí druhá polovina placky a okraje se přitlačí. Takto naplněnou placku v troubě upečeme. Po upečení z obou stran se omastí.
Tip : místo jablek můžeme plnit roztrouhanou mrkví smíchanou s mákem.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)