Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Zahýbance (rok 1937)

Zahýbance (rok 1937)

26.8.2018 - AndreaP.

V dnešním článku se vydáme opět do historie, a to k receptům našich prapředků, tentokráte zabrousíme do roku 1937. Inspirací budiž nám kniha Marie Jelínkové Učebnice vaření pro vyšší třídy škol obecných a pro školy měšťanské, kdy kniha je plná užitečných postřehů a rad vhodných a platných i v dnešní době, to jest skoro 80 let po jejím vydání. Recept, který jsem z ní pro dnešní den vybrala, se skládá jen ze tří lehce dostupných surovin a nezbytné soli a má netypický název...

Zahýbance

  • 3/4 kg brambor
  • 15 dkg mouky
  • sůl
  • 1/2 kg jablek

 

Z mouky a uvařených vystydlých brambor se vypracuje osolené těsto, ze kterého se vyválí placka. Polovina této placky se posype rozkrájenými jablky a přes ně se překlopí druhá polovina placky a okraje se přitlačí. Takto naplněnou placku v troubě upečeme. Po upečení z obou stran se omastí.

Tip : místo jablek můžeme plnit roztrouhanou mrkví smíchanou s mákem.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz