Dnes vám přináším další recept ze studnice pokladů našich prapra...předků. A jelikož zítra slavíme svátek všech maminek, bude dnešní recept sladce čokoládový, připravíme si spolu roládu. Věřím, že takový dárek potěší nejednu maminku. Recept pochází z Kuchařské knihy a přesné rozpočty domácnosti prvé české kuchařské školy v Praze a ponechávám ho zcela v jeho původním znění. Tak pojďme na to ...
V míse utřeme 5 žloutků s 10 dkg cukru, přidáme z poloviny citronu kůru a do utřeného šťávu a třeme, až to vše zhoustne. Pak ušleháme z 5 bílků tuhý sníh a s ním lehce promícháme 10 dkg hrubé mouky a 5 dkg strouhaných mandlí.
Rozetřeme na plech na papír a rychle upečeme v horké troubě.
Upečený opatrně sejmeme, dáme nový papír, zatočíme a dáme do studena. Vychladný plníme krémem :
25 dkg másla utřeme do pěny, přidáme 15 dkg cukru, 2 žloutky, trochu vanilky, 5 dkg změklé čokolády a 2 dkg kakaa.
Kmen naplníme, znovu sbalíme a ozdobíme po celé délce hustě pruhy, a to papírovým sáčkem s ozdobnou trubičkou, ještě uděláme tu a tam kolečka, doprostřed nich dáme celou mandli (jako suky) a posypeme drobně usekanými pistáciemi.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)