Chcete jíst méně masa či ho přestat jíst úplně, ale bojíte se, že vašemu jídelníčku bude „něco“ chybět? Přinášíme vám ukázkový jídelníček, který dokazuje, že i bezmasé jídlo může být chutné a hezky vypadat. Vyzkoušejte naše recepty a přesvědčte se sami!
Snídaně - Burger z červené řepy s volským okem
Na burger:
- 2 ks středně velké červené řepy
- 1 lžíce hořčice Hellmann´s
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- hrst nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj…)
- 1 rohlík nakrájený na kostičky
- 1 dcl zeleninového vývaru nebo mléka
- 1 žloutek
- sůl
- čerstvě drcený pepř
Další suroviny:
- 2 lžíce oleje
- 2 burgerové housky
- 2 lžíce Tatarské omáčky Hellmann’s
- 2 hrsti ledového salátu nakrájeného na nudličky
- 1 rajče
- 2 kolečka cibule
- 2 vejce na volské oko
Postup:
Rohlík namočíme do vývaru nebo mléka. Uvařenou řepu oloupeme, nastrouháme na velmi jemném struhadle a přebytečnou šťávu vymačkáme. K řepě přidáme hořčici, mletou papriku, žloutek, sůl, pepř, nasekané bylinky. Namočený rohlík vymačkáme a přidáme k řepě. Směs dobře promícháme.
Z hmoty vytvarujeme 2 placky a pozvolna opečeme na rozpáleném grilu nebo pánvi s troškou oleje. Z každé strany cca 5 minut.
Servírujeme v rozehřáté křupavé housce pomazané tatarskou omáčkou, nudličkami salátu, plátkem rajčete, kolečkem cibule a volským okem.
Oběd - Baklažány plněné kuskusem a pečenou zeleninou
Ingredience:
- ½ šálku kuskusu Podravka
- 1 šálek vody
- 1 polévková lžíce Podravka Středomořská
- 2 barevné papriky
- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- 1 cuketa
- 6 baklažánů
- nadrobno nasekaná petrželová nať
- máta
- olivový olej
- sůl
- pečící papír
Postup:
Do vody nasypeme podravku a přivedeme k varu. Do takto připraveného vývaru vmícháme kuskus, přikryjeme a necháme 15 minut odstát. Během této doby 3x promícháme vidličkou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninu umyjeme a pokrájíme na kostky, které lehce osolíme. V pánvi rozehřejme olivový olej a nakrájenou zeleninu na něm za občasného míchání opékáme 5 minut. Zelenina však musí zůstat křupavá. Pánev odstavíme a po vychladnutí zeleninu smícháme s kuskusem, mátou a petrželovou natí. Baklažány s odkrojenými konci nakrájíme na stejně velké cca 6 cm dlouhé válečky, jejichž vnitřek vydlabeme lžičkou. Takto připravené baklažány naplníme hotovým kuskusem a vložíme do pekáče, který zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem. Pekáč vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut. Hotové baklažány podáváme se salátem.
Stejným způsobem můžeme připravovat i rajčata nebo cukety.
Sladká svačinka - BATMAN vs. SUPERMAN Cupcakes s citronovým krémem
Těsto
- 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 250 g cukru krupice
- 4 velká vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- černé a modré potravinářské barvivo
Krém
- 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 4 bílky
- špetka soli
- 1 lžíce citronové šťávy
- červené a žluté potravinářské barvivo
Postup:
Nejprve si připravte těsto na základy. Do robota si připravte šlehací metlu. Dejte do něj měkký rostlinný tuk Hera, cukr a vejce. Všechno najednou. Nechejte šlehat na vysokou rychlost. Suroviny se pomalu spojí a vyšleháte hladký světlý krém.
Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte do ušlehané směsi v míse robota. Důkladně promíchejte, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Rozdělte na dvě části.
Jednu část obarvěte černým a druhou část modrým potravinářským barvivem. Potřebujete hodně černou a tmavě modrou. Takže barviva budete potřebovat hodně. Použijte gelové barvy, mají sytější odstíny.
Připravte si formu na cupcaky, vyložte ji bílými papírovými košíčky. Uvedené množství těsta vyjde na 6 modrých a 6 černých košíčků.
Pečte na 180 °C, 15 – 20 minut.
Upečené základy na cupcaky nechejte úplně vychladnout a připravte si bílkový krém.
Bílky smíchejte s cukrem, špetkou soli a zahřívejte ve vodní lázni. Voda nesmí vařit, bude jen hodně horká, těsně pod bodem varu. Jinak by se bílky srazily. Míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte z tepla a přidejte lžíci citronové šťávy. Promíchejte.
Bílky s cukrem přendejte do mísy robota a ušlehejte sníh. Připravte si změklý rostlinný tuk Hera a po kouscích přidávejte do bílků. Vždycky nechejte pořádně zašlehat. Až bude všechen rostlinný tuk v bílcích, stále šlehejte vysokou rychlostí. Nelekejte se. Hmota je zpočátku řidší, ale určitě zhoustne. Toto šlehání může trvat i pět minut.
Hotový krém si rozdělte na dvě poloviny a do každé použijte jinou barvu – žlutou a červenou. Zdobícím sáčkem naneste na vychlazené základy.
Vyrobte si papírové košíčky a ozdoby a dolaďte vše ve stylu filmu Batman vs. Superman.
Večeře - Quinoa salát s mandlemi
Ingredience:
- 100 g bílé quinoy Lagris
- 2 hrsti mandlí
- 2 hrsti rukoly
- 2 lžíce olivového oleje
- balsamikový ocet
- sůl
- pepř
Postup:
Quinou přebereme, propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu, poté necháme lehce vychládnout. Mandle propláchneme, nasekáme nahrubo a vsypeme do uvařené quinoy. Přidáme lístky čerstvé rukoly a lehce přelijeme zálivkou z olivového oleje a balsamika. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Podáváme jako lehkou večeři, případně jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Nezapomínejme ani na pitný režim - Exotický ledový čaj
Ingredience:
- 4 sáčky zeleného čaje Pickwick s mangem a jasmínem
- 200 ml ananasového džusu
- 1 zralé mango
- ½ čerstvého ananasu
- 1 karambola
- 500ml horké vody
- led
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)