Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Recepty bez masa po celý den

Recepty bez masa po celý den

13.7.2016 - AndreaP.

Chcete jíst méně masa či ho přestat jíst úplně, ale bojíte se, že vašemu jídelníčku bude „něco“ chybět? Přinášíme vám ukázkový jídelníček, který dokazuje, že i bezmasé jídlo může být chutné a hezky vypadat. Vyzkoušejte naše recepty a přesvědčte se sami!

Snídaně - Burger z červené řepy s volským okem

Na burger:

  • 2 ks středně velké červené řepy
  • 1 lžíce hořčice Hellmann´s
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • hrst nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj…)
  • 1 rohlík nakrájený na kostičky
  • 1 dcl zeleninového vývaru nebo mléka
  • 1 žloutek
  • sůl
  • čerstvě drcený pepř

Další suroviny:

  • 2 lžíce oleje
  • 2 burgerové housky
  • 2 lžíce Tatarské omáčky Hellmann’s
  • 2 hrsti ledového salátu nakrájeného na nudličky
  • 1 rajče
  • 2 kolečka cibule
  • 2 vejce na volské oko

Postup:

Rohlík namočíme do vývaru nebo mléka. Uvařenou řepu oloupeme, nastrouháme na velmi jemném struhadle a přebytečnou šťávu vymačkáme. K řepě přidáme hořčici, mletou papriku, žloutek, sůl, pepř, nasekané bylinky. Namočený rohlík vymačkáme a přidáme k řepě. Směs dobře promícháme.

Z hmoty vytvarujeme 2 placky a pozvolna opečeme na rozpáleném grilu nebo pánvi s troškou oleje. Z každé strany cca 5 minut.

Servírujeme v rozehřáté křupavé housce pomazané tatarskou omáčkou, nudličkami salátu, plátkem rajčete, kolečkem cibule a volským okem.

Oběd - Baklažány plněné kuskusem a pečenou zeleninou

Ingredience:

  • ½ šálku kuskusu Podravka
  • 1 šálek vody
  • 1 polévková lžíce Podravka Středomořská
  • 2 barevné papriky
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 cuketa
  • 6 baklažánů
  • nadrobno nasekaná petrželová nať
  • máta
  • olivový olej
  • sůl
  • pečící papír

Postup:

Do vody nasypeme podravku a přivedeme k varu. Do takto připraveného vývaru vmícháme kuskus, přikryjeme a necháme 15 minut odstát. Během této doby 3x promícháme vidličkou. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zeleninu umyjeme a pokrájíme na kostky, které lehce osolíme. V pánvi rozehřejme olivový olej a nakrájenou zeleninu na něm za občasného míchání opékáme 5 minut. Zelenina však musí zůstat křupavá. Pánev odstavíme a po vychladnutí zeleninu smícháme s kuskusem, mátou a petrželovou natí. Baklažány s odkrojenými konci nakrájíme na stejně velké cca 6 cm dlouhé válečky, jejichž vnitřek vydlabeme lžičkou. Takto připravené baklažány naplníme hotovým kuskusem a vložíme do pekáče, který zakryjeme pečícím papírem nebo alobalem. Pekáč vložíme do trouby a pečeme cca 20 minut. Hotové baklažány podáváme se salátem.

Stejným způsobem můžeme připravovat i rajčata nebo cukety.

Sladká svačinka - BATMAN vs. SUPERMAN Cupcakes s citronovým krémem

Těsto

  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 250 g cukru krupice
  • 4 velká vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • černé a modré potravinářské barvivo

Krém

  • 250 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
  • 4 bílky
  • špetka soli
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • červené a žluté potravinářské barvivo

Postup:

Nejprve si připravte těsto na základy. Do robota si připravte šlehací metlu. Dejte do něj měkký rostlinný tuk Hera, cukr a vejce. Všechno najednou. Nechejte šlehat na vysokou rychlost. Suroviny se pomalu spojí a vyšleháte hladký světlý krém.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte do ušlehané směsi v míse robota. Důkladně promíchejte, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Rozdělte na dvě části.

Jednu část obarvěte černým a druhou část modrým potravinářským barvivem. Potřebujete hodně černou a tmavě modrou. Takže barviva budete potřebovat hodně. Použijte gelové barvy, mají sytější odstíny.

Připravte si formu na cupcaky, vyložte ji bílými papírovými košíčky. Uvedené množství těsta vyjde na 6 modrých a 6 černých košíčků.

Pečte na 180 °C, 15 – 20 minut.

Upečené základy na cupcaky nechejte úplně vychladnout a připravte si bílkový krém.

Bílky smíchejte s cukrem, špetkou soli a zahřívejte ve vodní lázni. Voda nesmí vařit, bude jen hodně horká, těsně pod bodem varu. Jinak by se bílky srazily. Míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí. Sundejte z tepla a přidejte lžíci citronové šťávy. Promíchejte.

Bílky s cukrem přendejte do mísy robota a ušlehejte sníh. Připravte si změklý rostlinný tuk Hera  a po kouscích přidávejte do bílků. Vždycky nechejte pořádně zašlehat. Až bude všechen rostlinný tuk v bílcích, stále šlehejte vysokou rychlostí. Nelekejte se. Hmota je zpočátku řidší, ale určitě zhoustne. Toto šlehání může trvat i pět minut.

Hotový krém si rozdělte na dvě poloviny a do každé použijte jinou barvu – žlutou a červenou. Zdobícím sáčkem naneste na vychlazené základy.

Vyrobte si papírové košíčky a ozdoby a dolaďte vše ve stylu filmu Batman vs. Superman.

Večeře - Quinoa salát s mandlemi

Ingredience:

  • 100 g bílé quinoy Lagris
  • 2 hrsti mandlí
  • 2 hrsti rukoly
  • 2 lžíce olivového oleje
  • balsamikový ocet
  • sůl
  • pepř

Postup:

Quinou přebereme, propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu, poté necháme lehce vychládnout. Mandle propláchneme, nasekáme nahrubo a vsypeme do uvařené quinoy. Přidáme lístky čerstvé rukoly a lehce přelijeme zálivkou z olivového oleje a balsamika. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Podáváme jako lehkou večeři, případně jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Nezapomínejme ani na pitný režim - Exotický ledový čaj

Ingredience:

  • 4 sáčky zeleného čaje Pickwick s mangem a jasmínem
  • 200 ml ananasového džusu
  • 1 zralé mango
  • ½ čerstvého ananasu
  • 1 karambola
  • 500ml horké vody
  • led

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz