Každého z nás občas přepadne touha na něco sladkého. Ať už si chcete připravit zákusek ke kávě nebo dezert k hlavnímu chodu, inspirujte se následujícími recepty. Napadlo by vás někdy upéct dort s jedlými kaštany? Věřte, že ve spojení s jablky a krémovým likérem Baileys objevíte zcela novou chuť. Zkuste také tradiční recept v netradičním pojetí. Připravte si smetanovou panna cottu a servírujte ji originálně, v kokosovém ořechu.
Ořechovo-kaštanový dort s Baileys
Ingredience:
- 6 plátů Filo těsta
- 200 g másla
- 400 g mixu nasekaných ořechů
- 200 g jedlých kaštanů
- 150 g třtinového cukru
- 80 g brusinek
- 80 g rozinek
- 30 g sušených jablek
- 2 ks jablka
- 2 ks vajec
- 1 ks citronu
- 150 ml smetany 33%
- 100 g medu
- 100 ml Baileys Original
Postup:
- Rozpusťte si máslo, přidejte med, vajíčka, šťávu a kůru z celého citronu a část Baileys.
- Zapékací mísu vymažte máslem a vyložte pečícím papírem.
- Vyložte první plát Filo těsta a potřete ho směsí s Baileys. Naneste vrstvu ořechů, sušených jablek, rozinek a opět položte plátek těsta. Znovu potřete směsí s Baileys a přidejte kaštany, brusinky, na kostičky nakrájená jablka, cukr a vrstvěte až po okraj pečící nádoby.
- Poslední vrstvu vytvořte ze všech ingrediencí.
- Koláč zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 170 stupňů přibližně 30 minut. Následně alobal odeberte a dopečte 15 minut na 185 stupňů.
- Po vyjmutí koláče z trouby ho ihned polijte připravenou směsí s Baileys a potřete rozehřátým máslem. Podávejte teplé.
Kokosová panna cotta s Baileys, citrusy a grapefruitovou zmrzlinou
Ingredience:
- 2 celé kokosy
- 300 ml smetany 33%
- 100 ml mléka
- 100 ml kokosového mléka
- 80 g třtinového cukru
- 1 ks vanilkového lusku
- 4 pláty želatiny
- 150 ml Baileys Chocolate
- citrusy dle vlastního výběru - mandarinka, grep, pomelo, pomeranč
- grapefruitová zmrzlina
Postup:
- Oba okosy rozpulte a mléko si uschovejte. Pomocí škrabky vydlabejte část kokosu do panna cotty i na ozdobu.
- Smetanu, kokosové mléko, 100 ml Baileys, mléko, cukr a rozpůlený vanilkový lusk zahřejte a přiveďte do bodu varu a přidejte na kostičky nakrájený kokos.
- Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě a vmíchejte do připravené směsi. Dále již nevařte.
- Směs nalijte do mističek nebo do půlek kokosů a nechte vychladnout v lednici.
- Po zatuhnutí vyjměte pana cottu z lednice a zalijte zbytkem Baileys.
- Přidejte nakrájené citrusy a ozdobte připravenou zmrzlinou a kokosem.
Audio rozhovor: O použití likéru hovořila Šárka Málková s Alexandrem Sujou a s Janem Punčochářem.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)