Červen je nejen měsíc, kdy nám oficiálně začíná léto a grilovačky, ale je také typický pro začátek sezóny zavařovací. A my toto vše dnes spojíme a připravíme si pikantní naložené okurky, které jsou pak skvělé jak ke zmíněné grilovačce, tak třeba k obědu, například kuřecí steak s bramborovou kaší skvěle doplní. Na zahrádkách se už objevují první okurky, takže se můžeme do toho pustit.
Potřebujeme:
- 2,5 kg salátových okurek
- 80 dkg cibule
Na nálev:
- 3/4 l octa
- 1/2 kg cukru
- 1/2 pol. lžíce kari
- 1/2 pol. lžíce chilli
- 1/2 pol. lžíce pepře
- 1 lžíce čerstvého nasekaného kopru
Okurky omyjeme, neloupeme je a nakrájí na cca 0,5 -1 cm silná kolečka. Stejně tak oloupeme a nakrájíme cibuli. Do mísy dáme nakrájené okurky, cibuli, posypeme asi 2 lžícemi soli, promícháme a necháme zhruba 3 hodiny odležet. Tím docílíme toho, že okurky pustí vodu.
Mezitím si připravíme zavařovací sklenice, které řádně vymyjeme.
Poté tyto sklenice plníme připravenými okurkami s cibulí a to tak, že nabíráme rukou a vždy ještě pořádně vyždímáme, aby voda zůstala v míse, nedáváme jí do sklenic.
Zalijeme připraveným lákem (ještě horkým), dáme na plech a v troubě při teplotě 80 stupňů zavařujeme 20 minut.
Příprava nálevu :
Do octu vsypeme koření a cukr, přisypeme nasekaný kopr a na sporáku jen lehce svaříme (nevaříme), potřebujeme jen rozpustit cukr a koření. Do nálevu nepřidáváme vodu.
(ilustrační foto: diabetesstrong.com)
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)