Fazolové lusky jsou neprávem zavrhovaná zelenina. Dá se říct, že asi málokterá zelenina vzbuzuje tak rozporuplné vášně jako právě tato. Jedněmi milována (přiznám se, že patřím do této skupiny), druzí jí takříkajíc nemůžou ani vidět. Těžko říct, proč to tak je. Každopádně je to ale škoda, jelikož fazolové lusky jsou našemu zdraví velmi prospěšné (obsahují například železo, draslík, hořčík, vápník, vitamíny a mladé lusky navíc také kyselinu listovou). Je to potravina lehce dostupná a dá se z ní připravit spoustu lahodných pochoutek. Nevěříte? Tak si zkuste třeba právě níže uvedený recept. A věřte, že už zanedlouho vám přinesu další tip na tuto pochoutku.
Na lusky na smetaně potřebujeme :
- 1/2 kg zelených fazolových lusků
- sůl
- pepř
- citrón nebo ocet na dochucení
- pro sladší verzi také cukr
- kyselá smetana
- mouka a máslo na jíšku
Nejprve zelené fazolové lusky řádně očistíme, a to tak, že odkrojíme špičky, stáhneme postranní vlákénka a pořádně propláchneme. Poté lusky nakrájíme na stejně dlouhé kousky (zhruba 2 cm). Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou, mírně osolíme a dáme vařit do změknutí.
V druhém hrnci si připravíme jíšku z másla a mouky (cca 3 dkg mouky na 3 dkg másla), mírně jí naředíme vodou (možno použít vodu, ve které se vařily lusky), přidáme uvařené a zcezené zelené lusky a vše spolu necháme provařit. Poté přidáme kyselou smetanu. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou nebo octem a můžeme také trošku opepřit. Kdo má rád sladší variantu, dochutí také cukrem.
Podáváme buď samotné s bramborem, případně s bramborem a vejcem na tvrdo či s plátkem hovězího masa.
(ilustrační fotografie)
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)