O Vánocích se můžeme obejít bez dortů, bez cukroví, dokonce i bez štrůdlu, ale bez vánočky v žádném případě. Ta prostě ke svátkům patří. V minulosti se dokonce do vánočky zapékal hrášek a kdo měl to štěstí, že ho našel (a nezlomil si přitom zub), byl celý příští rok zdravý a šťastný. Obdoba francouzského tříkrálového koláče, kam se zapéká fazole.
U nás vánočky přímo milujeme, peču je dost často a začínám už někdy v říjnu, hned jak začne být venku sychravo. Nádherně provoní celý dům a k snídani snad ani nic lepšího neznáme. Vyzkoušela jsem vánoček spousty, dělala jsem je podle vyzkoušených rodinných receptů všech dobrých kuchařek ze svého okolí i podle osvědčených kuchařských knih. Nakonec jsem dospěla k jedné zkompilované variantě, kterou mám propracovanou do detailů a můžu ji dělat i potmě. Tedy skoro potmě.
Potřebujeme:
- 75 dkg mouky (50 dkg polohrubé, 25 dkg hladké)
- 1/4 litru mléka (množství je orientační, každá mouka jinak „bere“ tekutinu, můžete přidat, když vám bude těsto připadat příliš tuhé)
- 4 žloutky
- 1 malá lžička soli
- 15 dkg másla (můžete použít i rostlinný tuk, ale z másla je vánočka lepší, tak alespoň jednou v roce radím máslo)
- 15 dkg pískového cukru
- špetka muškátového květu
- 40 g droždí
- 2 kolečka (nebo 1 lžička) jedlé sody
- rozinky namočené v rumu
- vanilkový cukr
- kůra z jednoho citrónu
- Na pomazání bílek, na posypání ořechy nebo mandle.
Všechny přísady si vyndejte z lednice dřív, než začnete pracovat, aby nebyly příliš studené. Mouku dokonce v zadělávací míse dávám na chvilku do trouby vyhřáté na 40 °C.
Potom si připravíme z trochy mléka, cukru a droždí kvásek (utřeme droždí s cukrem, zalijeme vlahým mlékem a dáme na teplo).
Smícháme všechny suché přísady – mouku, cukr, vanilku, sůl, koření, kůru, přilijeme vzešlý kvásek, přidáme žloutky rozkvedlané v mléce, rozpuštěné máslo a jedlou sodu a vypracujeme hladké těsto.
Na vánočku by mělo být těsto trochu tužší, ale zase ne příliš, musí se s ním dobře pracovat. V závěrečné fázi propracovávání přidáme rozinky naložené alespoň pár hodin v rumu.
Těsto dáme kynout na teplé místo. Když vykyne poprvé, těsto „strhneme“, to znamená, že ho znovu propracujeme a necháme kynout nanovo. Některé zkušené kuchařky strhávají těsto několikrát, ale podle mne to jednou docela stačí.
Potom je vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na devět dílů, vytvoříme si „šňůrky“ a pleteme: spodek ze čtyř, na to prostřední díl ze tří a vršek ze dvou. Dáme na vymaštěný plech (raději používám pečicí papír) a necháme ještě asi 20 minut kynout.
Potom špejlemi vánočku propícháme, aby se v troubě nerozjela, mašlovačkou pomažeme bílkem, posypeme ořechy a pečeme v dobře vyhřáté troubě 10 minut na 200 °C, pak 35 až 40 minut při teplotě 170 °C.
Rada: neotvírat troubu v začátku pečení a nevytahovat vánočku ven, aby se nesrazila. Po vytažení potřít spodek mlékem, aby zůstal pěkně měkký po celou dobu uchovávání. Uchovávat zabalenou v pečicím papíru pod skleněným poklopem. Tak vydrží jako čerstvá až do Štěpána.
(foto: Pixabay.com)
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)