Babinet.cz  /  Recepty  /  Studená kuchyně  /  Pálivé dobroty, které udělají ze Silvestra pikantní jízdu!

Pálivé dobroty, které udělají ze Silvestra pikantní jízdu!

31.12.2020 - AndreaP.

A je to tady. Poslední den v roce. Rok, který byl nesmírně těžký pro všechny z nás. K Silvestru patří nejen alkohol, ale také dobré jídlo, které pomůže jeho účinky mírnit. Připravte si pálivé dobroty, které budete v průběhu noci zobat, a po kterých vám nebude na Nový rok těžko.

Bryndzová pomazánka podávaná s topinkou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 160 g bryndzy
  • 120 g rostlinného tuku Flora Gold
  • mletá červená paprika
  • 4 stroužky česneku


Ingredience smícháme, dochutíme a podáváme s topinkou. Na Silvestra se hodí pálivé, proto se červené papriky a česneku nemusíte bát. Pokud vám česnek nedělá dobře, vyndejte z něj středy.

Crostini s marinovanou paprikou, pecorinem a bazalkou

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 4 plátky bagety nebo jiného italského chleba
  • Bertolli s máslem a olivovým olejem
  • 2 červené a 2 žluté papriky
  • sýr pecorino
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa aceto balsamico
  • 1 lžíce vody
  • ½ lžičky tmavého cukru
  • malá hrst čerstvé bazalky
  • 1 stroužek česneku, 1 chilli paprička
  • sůl, čerstvě mletý pepř


Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Očištěné papriky pokrájíme na čtvrtky, pokapeme lžící oleje, lehce osolíme a promícháme. Pečeme na plechu slupkou nahoru do zhnědnutí a po vyjmutí dáme do mísy a přikryjeme potravinářskou fólií. Po vychladnutí oloupeme, nakrájíme a promícháme s marinádou.

Na tu smícháme 2 lžíce oleje s balzamikovým octem, vodou, cukrem, na plátky nakrájeným česnekem a chilli papričkou, solí, pepřem a na drobné kousky natrhanými lístky bazalky. Papriky necháme v ledničce marinovat alespoň hodinu, nejlépe přes noc. Vydrží takto ale až několik dní.

Před podáváním opečeme v předehřáté troubě nebo na pánvi plátky bagety dokřupava. Lehce vychladlé crostini potřeme Bertolli s máslem a olivovým olejem, libovolně navrstvíme marinovanou paprikou, hoblinkami pecorina a dozdobíme celými lístky bazalky.

Česneková pomazánka z pečeného česneku s tymiánem

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • 9 větších stroužků česneku
  • 100 g Flora s máslem
  • 3 snítky čerstvého tymiánu + na ozdobu
  • 350 g parmezánu
  • citronová šťáva
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • ½ lžíce olivového oleje
  • alobal


Troubu předehřejeme na 175 °C. Neoloupané stroužky česneku vložíme do zapékací mísy, zakápneme olejem a dochutíme solí a pepřem. Obsah mísy protřepeme, aby se stroužky česneku obalily olejem a kořením a pečlivě ji přikryjeme alobalem. V rozpálené troubě pečeme asi 45 minut, česnek by po této době měl být zcela měkký. Necháme jej vychladnout, odstraníme slupky a jemně rozmačkáme vidličkou. V kuchyňském robotu smícháme Flora s máslem, nastrouhaný parmezán a lístky tymiánu. Nakonec už jen vmícháme připravený česnek (snažíme se, aby v pomazánce zůstaly viditelné kousky). Na závěr už jen dochutíme pepřem, případně citronovou šťávou a solí. Pomazánku podáváme s čerstvým rustikálním pečivem a dozdobíme bylinkami.

Kachní paštika v křupavé krustičce

Počet porcí: 4

Ingredience paštika:

  • 400 g kachních jater
  • 500 ml mléka
  • 100 ml koňaku nebo brandy
  • 100 ml portského vína
  • 250 g rostlinného tuku Flora Gold
  • sůl

Ingredience těsto:

  • 175g špaldové mouky
  • sůl
  • 75 g rostlinného tuku Flora Gold
  • 50 – 70 ml studené vody
  • vejce na potření
  • pepř


Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce, opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského.

Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold a necháme zchladnout. Druhou polovinu rozmixujeme (nebo 2x umeleme) a smícháme s rostlinným tukem Flora Gold, solí a pepřem (pokud máte rádi pikantní, nešetřete). Poté přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem.

Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.

Na těsto zpracujeme všechny uvedené ingredience, zabalíme do fólie a necháme odpočinout 30 min. Následně vyválíme, okraje potřeme vejcem a paštiku zabalíme do těsta. V troubě na 180 °C upečeme do zlatova.

(ree * foto - redakce)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz