Lahodný nápoj pocházející z Řecka. Recept na jeho přípravu vznikl vlastně čirou náhodou na jednom gastronomickém veletrhu v roce 1957. Připravuje se zásadně z instantní kávy a studené vody, kdo má rád sladší verzi, přidá také cukr (nejlépe třinový). Mléka se přidává jen menší množství pro zjemnění, stejně tak led.
(fotografie: Freepik)
Na 1 porci potřebujeme :
- 2 lžičky instantní kávy (možno použít i s příchutí)
- cca 2 lžičky cukru (záleží, jak má kdo rád sladké)
- necelý 1 dcl vody
- led
- mléko (smetana)
- případně vanilková zmrzlina
Postup je velmi jednoduchý, do šejkru (kdo nemá, dobře poslouží jakákoliv uzavíratelná láhev) dáme 2 lžičky kávy, cukr dle chuti a zalijeme necelým decilitrem studené vody. Šejkr uzavřeme a řádně protřepeme. Vznikne hustá krémová pěna.
Do vysoké sklenice dáme na dno pár kostek ledu, kdo chce může na led přidat i kopeček vanilkové zmrzliny. Na tento základ poté nalijeme hustou krémovou směs. Opatrně pak můžeme dolít trochou studené vody (někdy není potřeba, pokud máme husté pěny dostatek) a úplně nakonec zjemníme studeným mlékem či ještě lépe smetanou.
Vložíme brčko a můžeme podávat. Těsně před popíjením směs frappé promícháme, aby se vrstvy spojily. Ideální pro tyto tropické dny.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)