Asi není nic příjemnějšího, než se ponořit nostalgicky do vzpomínek, a do těch chuťových vracejících nás do dětství nevyjímaje. Asi není nikdo, kdo by neznal lahodné dukátové buchtičky. A kdo je uměl nejlépe? No přece naše babičky. Pojďme si je připomenout.
(fotografie: Oetker)
Potřebujeme:
- 30 g kvasnic
- 50 g cukru
- 1/4 l mléka
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- špetka soli
- 100 g rozpuštěného másla
Omáčka:
- 1/2 l mléka
- 1 lžička vanilkové dřeně
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 lžička škrobu
- špetka soli
- moučkový cukr
V mléce rozpusťte kvasnice a cukr. Vmíchejte mouku, vejce, sůl a 3 lžíce másla a vypracujte hladké těsto. Nechte je vykynout do dvojnásobného objemu.
Mléko, sůl a vanilkovou dřeň na mírném ohni uveďte do varu.
Vejce, cukr a škrob ušlehejte do jemné pěny, vmíchejte vanilkové mléko, vlijte zpět do hrnce. Krátce šlehejte do zhoustnutí.
Přeneste do studené vodní lázně a krátce šlehejte do zchladnutí.
Těsto znovu propracujte, utvořte buchtičky, namočte je do rozpuštěného másla a vložte vedle sebe do malého pekáče. Přikryjte a nechte ještě chvíli kynout.
Pekáček vložte do středu horké trouby (225 stupňů), buchtičky upečte do zlatova a pocukrujte.
Rozdělte na talíře a zlehka přelijte omáčkou. Ihned podávejte.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)