Chcete mít letos vánoční cukroví zdravější? Tak pojďme zkusit recept biokuchařky Hanky Zemanové.
(fotografie: Pixabay)
Na základní těsto potřebujeme :
/100% vegan, 50 sušenek/
- 300 g špaldové celozrnné hladké mouky v biokvalitě
- 200 g rostlinného tuku v biokvalitě
- 100 g sladěnky ječmenné (nebo rýžového sirupu)
Suroviny zpracujte v těsto a vychlaďte v lednici 1 hodinu. Je to ideální těsto na všestranné využití, na koláčové korpusy nebo vánoční cukroví. Pečte v troubě při mírné teplotě (150 stupních C) cca 15 minut.
Varianty sušenek
1. Základní těsto rozválejte a vykrajujte různé motivy. Po upečení je slepte kvalitním džemem bez přidaného cukru nebo oříškovým krémem (například Karob a Ořechy).
2. Na rozválené těsto nasypte kandovanou citrónovou nebo pomerančovou kůru (jedině pokud je v biokvalitě), lehce posypte skořicí a vykrajujte sušenky.
3. Odeberte lžíci mouky a přidejte lžíci kakaa (nebo karobu) a 3 lžíce mletých ořechů. Plňte do formiček. A jindy přidejte i koření: tlučený hřebíček a skořici.
4. Přidejte do základního těsta 3 lžíce strouhané mrkve a 2 lžíce strouhaného kokosu. Jindy k tomu zkuste i lžičku sušeného zázvoru a vykrajujte sušenky. Jednu třetinu špaldové mouky nahraďte moukou kukuřičnou nebo pohankovou! Pokud chcete doplnit zdravý tuk, odeberte ze základního receptu 100 g mouky a přidejte 150 g namletých ořechů. Je to výborný korpus třeba pod jablečný mřížkový koláč.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)