Podzim je obdobím, kdy příroda hraje těmi nejkrásnějšími barvami. Kromě zlatavého listí na stromech nám zahrady nabízí také plody, jakými jsou jablka, hrušky či jeřabiny, ale hlavní prim mezi nimi hrají také dýně, které jsou doslova symbolem tohoto ročního období. A právě z nich si připravíme lahodný koláč, který svou sladkou a jemnou chutí rozzáří každý podzimní den.
(fotografie: https://depositphotos.com)
Na dnešní recept budeme potřebovat :
- 1 až 2 šálky dýně hokaido podušené s cukrem a citronovou šťávou
- 1 šálek tekutého medu
- 1 šálek oleje
- 4 vejce
- 3 šálky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 sklenka rumu (1 dcl)
- 1 až 2 lžičky skořice
- špetka muškátového květu
- 1 šálek spařených hrozinek
- 1 šálek sekaných vlašských ořechů
Dýni Hokaido očištětě, nakrájejte na kostičky, mírně podlijte vodou, přidejte dle chuti cukr a citrónovou šťávu a poduste tak, aby změkly. Hotovou směs můžeme pak nechat buď takto a nebo rozmixovat na pyré.
Ušlehejte med, olej a vejce. Pak přimíchejte podušenou tykev, rum, mouku prosátou práškem do pečiva, skořici, mušk. květ, hrozinky a ořechy. Všechno dobře promíchejte.
Plochý pekáč vytřete máslem, vysypte hrubou moukou a urovnejte do něj směs. Pečte nejdříve při vyšší teplotě, později teplotu snižte. Řiďte se zkušeností se svou troubou. Celková doba pečení by neměla přesáhnout 1 hodinu.
Nechejte vychladnout, nakrájejte, můžete i lehce pocukrovat a podávejte s čajem či kávou.
Vaše názory
Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)